nadziewane bułki naleśnikowe

nie próbowałeś robić bułek naleśnikowych? Masz szansę! Pyszne i proste! Gotowe bułki naleśnikowe z klasycznym nadzieniem do sushi: awokado, łosoś, ser. Uwielbiam bułki Philadelphia: nadzienie z awokado i serka śmietankowego zawinięte w ryż i najcieńsze plastry lekko solonego łososia. Proponuję słowiańską wersję amerykańsko – japońskiego Dania-jego główne składniki zamieniły się w nadzienie do bułki naleśnikowej. Delikatne awokado, lekki ser śmietankowy Philadelphia z solonymi kawałkami czerwonej ryby w skorupce zwykłego naleśnika - bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i wygląda spektakularnie na świątecznym stole!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 27 % 10 g
212 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naleśniki można wziąć dowolne-drożdżowe lub bez drożdży, w wodzie, kefirze lub mleku. Najważniejsze jest to, że są elastyczne i niezbyt ażurowe, aby nadzienie nie czołgało się przez otwory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko solony pstrąg pokrój nożem na małe kawałki i włóż do miski. Solę czerwoną rybę, a do tego przepisu nie potrzebuję drogiego fileta, biorę małe kawałki, które są sprzedawane zamrożone w brykietach. Po pierwsze, nadal muszą być drobno posiekane. Po drugie, są solone znacznie szybciej niż cały filet. Po trzecie, znacznie tańsze. Najważniejsze jest, aby wziąć przycinanie z tyłu, a nie zbyt tłusty brzuch.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ser śmietankowy Philadelphia i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj cytrynę pod gorącą wodą, osusz i usuń skórkę. Można to zrobić specjalnym nożem lub drobną tarką. Najważniejsze, aby nie dotykać białego miąższu, który daje gorycz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paski skórki i chili zmielić nożem. Wyciśnij sok z 1/4 cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skórkę i pieprz do masy serowej z rybą. Pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Awokado obrać, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój połówki awokado w paski o grubości 0,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naleśniki przekroić na pół. Połóż nadzienie na krawędzi każdej połowy, rozłóż je warstwą około 6-7 mm, aby masa pokryła połowę powierzchni naleśnika. Ułóż na środku paska awokado.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć naleśnik rurką, tak aby awokado znajdowało się na samym środku, a nadzienie z twarogu i ryby otaczało go ze wszystkich stron. Obetnij niechlujne krawędzie i pokrój rurki naleśnikowe na rolki o grubości około 3 cm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy