Sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami w sosie

szybkie danie świąteczne z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Dość prosty przepis na przygotowanie wspaniałej sałatki Cezar z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i krakersami na liściach sałaty z sosem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 22 % 7 g
188 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i szybko przygotować świąteczną sałatkę Cezar z kurczakiem, grzankami i pomidorkami koktajlowymi w sosie, który z pewnością spodoba się wielu wspaniałym smakom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania wspaniałego dania z produktów budżetowych na świąteczny stół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść dwa jaja kurze w małej misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i moczyć przez minutę, a następnie rozłóż jaja kurze na talerzu i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej przez około piętnaście minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego i rozłóż jeden ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki, które następnie wymieszaj i lekko usmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój sześć kromek białego chleba bez skórki w dowolne małe kostki i rozłóż smażyć na patelni z czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż kostki chleba na dużym ogniu kuchenki na złoty kolor ze wszystkich stron i rozłóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój na małe kawałki o grubości jednego centymetra i długości od trzech do czterech centymetrów trzysta gramów wstępnie marynowanego fileta z kurczaka z przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej jedną łyżkę oliwy z oliwek, a następnie rozłóż jeden ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki, posiekane kawałki kurczaka i smaż na dużym ogniu kuchenki na złoty kolor ze wszystkich stron, a następnie rozłóż je na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznij robić sos i rozbij dwa jaja kurze do miski blendera, a następnie wlej do niego pięćdziesiąt mililitrów oliwy z oliwek, trzy łyżki soku z cytryny i dodaj dwie łyżeczki gotowej musztardy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj dość drobno dwa ząbki czosnku i włóż do miski blendera, a następnie włóż do niej pięćdziesiąt gramów parmezanu startego na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel wszystkie składniki w misce mikserem na gładką masę i wlej przygotowany sos do małej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij zbierać sałatkę i zrywaj kawałki około stu osiemdziesięciu gramów wcześniej umytych i suszonych liści sałaty, które następnie połóż na talerzu i lekko dociśnij rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój siedem pomidorów cherry w małe kliny i ułóż je równomiernie na liściach sałaty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na talerzu i równomiernie rozprowadź smażone i schłodzone kawałki kurczaka, a następnie dopraw sałatkę gotowanym sosem tuż przed podaniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż krakersy na naczyniu i rozprowadź je równomiernie, a następnie zetrzyj trzydzieści gramów parmezanu na wierzchu na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowaną sałatkę Cezar na porcjowanych talerzach i podawaj na świątecznym stole.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na przygotowanie popularnej i lubianej przez wielu sałatki Cezar z delikatnym kurczakiem i krakersami z pomidorkami koktajlowymi na liściach sałaty ze wspaniałym sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy