omlet na mleku z mąką i majonezem

idealne danie śniadaniowe. Obfite i smaczne. Mężczyźni to docenią.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 16 % 5 g
182 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do omletów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, wlej mleko, dodaj sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na średnim ogniu podgrzej patelnię (d18-20 cm.), posmaruj olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę na patelnię i przykryj pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowujemy nadzienie: kiełbasę lub szynkę kroimy w paski, ser-talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj zioła (pietruszka, koperek)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie spód naszego omletu jest już usmażony. Na wierzchu nie powinno być ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie obróć omlet. I zmniejszamy ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kiełbasę na połowie omletu i wyciśnij majonez i keczup.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ser.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą szpatułki ostrożnie przykryj nadzienie wolną częścią omletu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij patelnię pokrywką, wyłącz ogień. Odstawiamy na 3 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenosimy omlet na talerz i zaczynamy śniadanie.

omlet "obfite śniadanie" najlepiej przygotować na jedną porcję. Jeśli zrobisz dwie porcje na raz, potrzebujesz większej patelni. Ale trudno będzie odwrócić omlet bez uszkodzenia go. Możesz to zrobić na dwóch patelniach jednocześnie. Możesz - na jednej, na zmianę. Waga jednej porcji to około 250 gr. Wystarczy mi połowa porcji. Danie jest bardzo satysfakcjonujące. Dzieci bardzo go kochają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy