skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do omletów.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, wlej mleko, dodaj sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Na średnim ogniu podgrzej patelnię (d18-20 cm.), posmaruj olejem roślinnym.
Krok 4:
Wlej mieszaninę na patelnię i przykryj pokrywką.
Krok 5:
Przygotowujemy nadzienie: kiełbasę lub szynkę kroimy w paski, ser-talerze.
Krok 6:
Drobno posiekaj zioła (pietruszka, koperek)
Krok 7:
W tym czasie spód naszego omletu jest już usmażony. Na wierzchu nie powinno być ciasta.
Krok 8:
Za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie obróć omlet. I zmniejszamy ogień.
Krok 9:
Rozłóż kiełbasę na połowie omletu i wyciśnij majonez i keczup.
Krok 10:
Posyp ziołami.
Krok 11:
Rozłóż ser.
Krok 12:
Za pomocą szpatułki ostrożnie przykryj nadzienie wolną częścią omletu.
Krok 13:
Zamknij patelnię pokrywką, wyłącz ogień. Odstawiamy na 3 minuty.
Krok 14:
Przenosimy omlet na talerz i zaczynamy śniadanie.
omlet "obfite śniadanie" najlepiej przygotować na jedną porcję. Jeśli zrobisz dwie porcje na raz, potrzebujesz większej patelni. Ale trudno będzie odwrócić omlet bez uszkodzenia go. Możesz to zrobić na dwóch patelniach jednocześnie. Możesz - na jednej, na zmianę. Waga jednej porcji to około 250 gr. Wystarczy mi połowa porcji. Danie jest bardzo satysfakcjonujące. Dzieci bardzo go kochają.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g