placki z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku

miękkie i porowate naleśniki, szybkie i smaczne! Naleśniki z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku są bardzo delikatne i aromatyczne. Woda do takiego pieczenia musi być lekko podgrzana, a następnie luźne składniki łatwiej się mieszają. Mleko w proszku dodaje się w niewielkiej ilości, wystarczy kilka łyżek. Pieczenie jest idealne na te chwile, kiedy w domu nie ma mleka ani kefiru. Do stołu takie naleśniki można podawać z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 62 % 36 g
296 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku? Przygotuj wszystkie produkty. Natychmiast podgrzej wymaganą ilość wody lub weź ją z czajnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do wymieszania składników potrzebne będą głębokie naczynia. Mąkę pszenną należy przesiać i wlać około połowy do miski. Dodaj mleko w proszku i proszek do pieczenia, wymieszaj. Jeśli zamiast proszku do pieczenia zostanie dodana soda gaszona, można ją wprowadzić po wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp cukier i sól, wymieszaj luźne składniki suchą łyżką. Cukier można dodać do ciasta do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłą wodę, mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Bardzo wygodne jest mieszanie trzepaczką, aby rozbić wszystkie grudki. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz włóż surowe jajko do ciasta. Możesz dodać ubite jajko, aby ułatwić mieszanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp mąkę pszenną. Powinno uzyskać jednorodną konsystencję ciasta, jak gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię na małym ogniu, wlej olej roślinny i dobrze podgrzej. Wlać ciasto łyżką stołową w postaci małych naleśników. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie musi być przykryta pokrywką, powinna być smażona na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gorące rumiane placki na talerzu. Ostudzić trochę i podawać z herbatą lub kawą ze słodkim sosem, dżemem, miodem. Smacznego!

takie naleśniki, nawet po schłodzeniu, są bardzo smaczne. Mimo że nie są zbyt grube, nadal są porowate w środku. Naleśniki gotują się dość szybko, więc takie wypieki są idealne na śniadanie. Możesz wziąć kilka naleśników i posmarować je gotowanym skondensowanym mlekiem. Takie śniadanie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal / 100g

Podobne przepisy