banany w cieście na patelni

przepyszny deser z plasterków banana w cieście! Banany w cieście na patelni są bardzo oryginalne i niezwykłe w smaku! Przygotowanie może wydawać się nieco ekstremalne, ale ogólnie przepis, a także gotowe danie, są warte uwagi i wysiłku!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 53 % 23 g
251 kcal
IG: 4 / 48 / 48

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania smażonych bananów na patelni w cieście. Będziesz potrzebował średnio dojrzałych bananów, mleka, mąki pszennej,odrobiny kurkumy i mielonego cynamonu, a także oleju roślinnego do smażenia i cukru pudru do dekoracji gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz przygotować ciasto (jest to lepkie ciasto o konsystencji jak śmietana o średniej zawartości tłuszczu). W misce połącz przesianą mąkę pszenną, kurkumę (ta przyprawa nada potrawie lekko żółtawy odcień), mielony cynamon (to dla aromatu i przyjemnego smaku). Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach zacznij dodawać mleko, ciągle mieszając ciasto. Na początku ciasto będzie gęste, mocno gęste, ale w miarę dodawania mleka będzie coraz bardziej płynne. Dodając płynny składnik do suchych, unikniesz pojawienia się nieprzyjemnych i trudnych do usunięcia grudek w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie obierz banany. Pokrój miąższ bananowy na & quot; podkładki & quot; o grubości około 1 cm na patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego, za pomocą dwóch widelców zanurz każdą "podkładkę" w cieście, a następnie przenieś do gorącego oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż banany w cieście na wystarczająco dużym ogniu, aż się zrumienią. Gotowe smażone banany na patelni w cieście rozłóż papierowe serwetki lub ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj gotowe danie natychmiast po ugotowaniu, aż ciasto będzie chrupiące. Przed podaniem posyp banany w cieście cukrem pudrem. Smacznego!

zachowaj ostrożność podczas obracania smażonych bananów! Wydzielający się sok może się mocno rozpryskiwać!
smażyć na wystarczająco dużym ogniu, aby ciasto miało czas na "złapanie" i nie spłynęło na patelnię.
wybierz banany, które nie są zielone, aby danie było słodkie, ale także nie dojrzałe, aby miąższ nie "się rozłożył".
oprócz cukru pudru gotowe danie można ozdobić liśćmi świeżej mięty lub melisy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy