wieprzowina na ziemniakach z musztardą majonezem czosnkowym

obfite i apetyczne danie, które wystarczy dla wszystkich! Mięso zgodnie z tym przepisem gotuje się w piekarniku, ziemniaki i pomidory, które piecze się razem z mięsem, służą jako dodatek. Danie można podawać z sosem i sałatką.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 33 % 10 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem ci, jak upiec wieprzowinę z ziemniakami. Najpierw przygotuj mięso. Dokładnie umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i pokrój w podłużne plasterki niezbyt cienkie. W małej misce wymieszaj musztardę, majonez, sól i pieprz do marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W mięsie wykonujemy kilka nacięć na czosnek nożem i naszpikujemy go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy sos i obficie pocieramy nim mięso ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj mięso folią spożywczą i pozostaw na półtorej godziny do marynowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owijamy mięso folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij wieprzowinę z folii i połóż ją na blasze do pieczenia. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na 4 części, sól i pieprz do smaku, a następnie posyp olejem roślinnym. Rozłóż ziemniaki na mięsie, połóż połówki pomidorów na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Danie jest gotowe do podania!

bardzo lubię gotować wieprzowinę w tej wersji-pieczonej. I bardzo dobrze, że nie trzeba do niego dodatkowo przygotowywać przystawki, ponieważ ziemniaki piecze się razem z mięsem. Nawiasem mówiąc, połączenie mięsa i ziemniaków jest jednym z moich ulubionych! I myślę, że wielu w tym sensie mnie poprze. To danie jest idealne na święta. Każdy wkłada do talerza porcję ziemniaków i kawałek aromatycznego mięsa nasączonego czosnkiem i marynatą. Mięso jest soczyste i delikatne. Pieczona wieprzowina jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza niż pieczona. Jestem pewien, że wśród hostess i ich gospodarstw domowych jest wielu wielbicieli tego dania, które nie wymaga silnych umiejętności i wysokich kosztów wstępnego przygotowania i gotowania. Najważniejsze jest, aby przygotować mięso i dać mu czas na marynowanie, pokroić ziemniaki i pomidory i wysłać wszystko do piekarnika. A mięso można marynować dłużej, jeśli to możliwe. Ogólnie spróbuj gotować - jestem pewien, że ci się uda. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy