skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem ci, jak upiec wieprzowinę z ziemniakami. Najpierw przygotuj mięso. Dokładnie umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Obierz czosnek i pokrój w podłużne plasterki niezbyt cienkie. W małej misce wymieszaj musztardę, majonez, sól i pieprz do marynaty.
Krok 3:
W mięsie wykonujemy kilka nacięć na czosnek nożem i naszpikujemy go.
Krok 4:
Bierzemy sos i obficie pocieramy nim mięso ze wszystkich stron.
Krok 5:
Przykryj mięso folią spożywczą i pozostaw na półtorej godziny do marynowania.
Krok 6:
Owijamy mięso folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 45 minut.
Krok 7:
Wyjmij wieprzowinę z folii i połóż ją na blasze do pieczenia. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na 4 części, sól i pieprz do smaku, a następnie posyp olejem roślinnym. Rozłóż ziemniaki na mięsie, połóż połówki pomidorów na wierzchu.
Krok 8:
Pieczemy naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Danie jest gotowe do podania!
bardzo lubię gotować wieprzowinę w tej wersji-pieczonej. I bardzo dobrze, że nie trzeba do niego dodatkowo przygotowywać przystawki, ponieważ ziemniaki piecze się razem z mięsem. Nawiasem mówiąc, połączenie mięsa i ziemniaków jest jednym z moich ulubionych! I myślę, że wielu w tym sensie mnie poprze. To danie jest idealne na święta. Każdy wkłada do talerza porcję ziemniaków i kawałek aromatycznego mięsa nasączonego czosnkiem i marynatą. Mięso jest soczyste i delikatne. Pieczona wieprzowina jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza niż pieczona. Jestem pewien, że wśród hostess i ich gospodarstw domowych jest wielu wielbicieli tego dania, które nie wymaga silnych umiejętności i wysokich kosztów wstępnego przygotowania i gotowania. Najważniejsze jest, aby przygotować mięso i dać mu czas na marynowanie, pokroić ziemniaki i pomidory i wysłać wszystko do piekarnika. A mięso można marynować dłużej, jeśli to możliwe. Ogólnie spróbuj gotować - jestem pewien, że ci się uda. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal / 100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g