skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie porozmawiamy o tym, jak smażyć placki z kurczaka z ziemniakami. Przygotowujemy produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Półfabrykat wykonany jest z fileta z kurczaka, który kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski.
Krok 3:
Obierz cebulę, trzy na średniej tarce lub posiekaj w blenderze, a następnie dodaj do posiekanego fileta.
Krok 4:
Wymieszaj to wszystko z dwoma jajkami, solą, pieprzem, dodaj ulubione przyprawy, uwielbiam połączenie kurczaka z curry.
Krok 5:
Dopraw łyżką majonezu. To rodzaj marynaty i kęsa. Wysyłamy go na 1 godzinę do lodówki, możesz także na noc. Czasami robię marynatę wieczorem, a rano szybko smażę świeże placki z kurczaka na śniadanie. Głównym plusem jest to, że mieszaninę można bezpiecznie przechowywać w lodówkach przez dwa dni i zawsze będziesz mieć pod ręką przygotowanie do pysznego jedzenia.
Krok 6:
Po godzinie lub rano obieramy ziemniaki i pocieramy je na średniej tarce, jeśli jest robot kuchenny, zajmie to dosłownie kilka minut. Aby placki ziemniaczane nie ciemniały, dzielę się sekretem - lekko opłucz ziemniaki pod zimną wodą i dobrze wyciśnij. Wymieszaj ziemniaki z obrabianym przedmiotem, jeśli planujesz zostawić je na później, dodaj jedną trzecią lub połowę do ziemniaków, a resztę włóż z powrotem do lodówki. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Piec na małym ogniu koniecznie! pod pokrywką 3-5 minut na złoty kolor, odwróć i ponownie doprowadź do złotego koloru pod pokrywką. Rozłóż placki z kurczaka na patelni lepiej łyżką, jak naleśniki.
Krok 8:
Dodaj lekką sałatkę i szybkie i pyszne śniadanie-placki z kurczaka-gotowe. Smacznego!
jeśli lubisz placki ziemniaczane i posiekane kotlety z kurczaka, możesz docenić przepis, który łączy te dwa dania w jedno. Bardzo opłacalna i udana metoda gotowania-szczególnie spodoba się gospodyniom domowym, które nieustannie szukają nowych potraw. Placki z kurczaka z ziemniakami nadają się na śniadanie, lunch lub kolację. Można podawać z dodatkiem lub bez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g