skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Udka należy umyć, chociaż wielu uważa, że nie jest to konieczne. Następnie należy je dokładnie wysuszyć. Doskonale pomaga wycieranie serwetką.
Krok 2:
Możesz po prostu usmażyć kurczaka w ten sposób. Ale możesz uczynić go smaczniejszym. Aby to zrobić, przygotujemy wszystko do marynaty. Do miski wlałam trochę sosu sojowego.
Krok 3:
Następnie dodano przyprawy, mieszankę mielonej papryki i majonez. Wymieszałam to wszystko.
Krok 4:
Ponieważ w tej marynacie jest sól i inne smakołyki, nie doprawiłam nimi ponownie udka, które podzieliłam na pół (dla wygody smażenia). Po prostu pokryłem powierzchnię mięsa marynatą. Możesz być bardzo cienką warstwą, lekko zauważalną lub możesz więcej, ale wtedy czas smażenia wydłuży się i istnieje ryzyko, że kurczak się nie usmaży. Pozostaw mięso do marynowania na czas, który jest dla ciebie wygodny. Wystarczyło mi 10 minut.
Krok 5:
Aby skórka była chrupiąca, musisz panierować udko. Nie wybrałem drobnego mielenia, ale średni. I dodałem trochę przypraw do panierki.
Krok 6:
Wyrzuć obie części udka w tej aromatycznej mieszance.
Krok 7:
To wszystko, możesz umieścić patelnię na kuchence i dobrze ją podgrzać. Następnie, wlewając do niego olej roślinny, podgrzej go tak bardzo, jak to możliwe i usmaż nogi. Najpierw smaż na dużym ogniu, a następnie obracając go z jednej strony na drugą, zmniejsz go.
Krok 8:
Posiekaj czosnek plasterkami-dobrze jest dodać je do patelni z kurczakiem pod koniec smażenia. Aromaty świeżego czosnku dodadzą pikanterii mięsu.
Krok 9:
Po zgaszeniu warzyw, pokrojonych losowo, podawaj wszystko na gorąco. Bardzo smaczne!
i więcej porad
aby mięso było szybciej smażone, przed smażeniem należy lekko pokonać udko.
jeśli chcesz, podziel udko na pół lub możesz je usmażyć w całości.
możesz usmażyć udka jeszcze szybciej - smażąc je w mocno rozgrzanym oleju i obracając stale. Ale marynata nadaje mięsu więcej smaku i delikatności!
marynatę można przygotować z szerokiej gamy składników, aż do mieszanki soli i przypraw lub zwykłego sosu sojowego.
marynata będzie miała jeszcze silniejszy magiczny efekt, jeśli zostawisz w niej udko na kilka godzin, a jeśli jest czas, nawet na noc. Mięso będzie w końcu jeszcze delikatniejsze.
zostawiając mięso w lodówce do marynowania, nie zapomnij przykryć naczynia folią spożywczą, w przeciwnym razie się zetnie.
nie przykrywaj patelni pokrywką podczas smażenia, bo skórka nie będzie chrupiąca.
aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz umieścić starty czosnek i posiekane chili pod skórką nóg.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g