skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć bakłażany w folii na węglu drzewnym? Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przepisu.
Krok 2:
Umyj bakłażany w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na cienkie plasterki. Ilość czosnku można dostosować do smaku.
Krok 3:
Na każdym bakłażanie wykonaj głębokie cięcia wzdłuż warzywa (jak na zdjęciu). Nacięcia można wykonać 2-3 lub więcej.
Krok 4:
Umieść dwa lub trzy plasterki czosnku w każdym nacięciu.
Krok 5:
Zrób to samo z drugim bakłażanem. Na tym etapie możesz posypać niebieskie ulubione suche przyprawy do woli. W tym przepisie wolę nie używać niczego poza czosnkiem.
Krok 6:
Owiń warzywa folią w dwie do trzech warstw.
Krok 7:
Wlej rafinowaną lub oliwę z oliwek do głębokiego małego pojemnika. Przełóż kilka ząbków czosnku przez prasę lub pokrój ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na chwilę (wystarczy 20-30 minut, możesz trochę dłużej).
Krok 8:
Rozpal ognisko. Gdy drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną, przejdź do dalszego gotowania.
Krok 9:
Połóż niebieskie na węglach. Pozostaw do miękkości, od czasu do czasu obracając bakłażana. Zajmie to około 20 minut. Skoncentruj się na tym, że bakłażan powinien stać się miękki. Aby sprawdzić miękkość warzywa,przebij je wykałaczką lub czubkiem noża przez folię.
Krok 10:
Wyjmij bakłażany z węgli. Ostrożnie pokrój wzdłuż nożem. Sól do smaku.
Krok 11:
Skrop bakłażana olejem czosnkowym(lub użyj silikonowej szczotki, jak wolisz). Posyp świeżymi ziołami na wierzchu. Może to być koperek, pietruszka, kolendra, Zielona młoda cebula lub mieszanka wyżej wymienionych ziół. Niebieskie można pozostawić w tej formie lub wyjąć z folii i podać na talerzu.
Krok 12:
Bakłażany gotowane w folii są niesamowicie smaczne na ciepło i na zimno. Podawaj je jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, kebabów, kotletów i nie tylko.
do takich bakłażanów możesz zaoferować domowy majonez. Idealnie uzupełni niebieskie.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g