skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. W tym prostym przepisie użyjemy tylko jednego jajka, co, jak przyznasz, jest bardzo ekonomiczne.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, cukier, drożdże, olej roślinny. Stopniowo dodając wodę z jajkiem zmieszaną w szklance, mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno być grudek.
Krok 3:
Następnie podgrzej patelnię i za pierwszym razem posmaruj ją olejem roślinnym. Przed smażeniem naleśników polecam dodać do ciasta kilka kropli cytryny lub kwasu cytrynowego, aby naleśniki nie przykleiły się do patelni. Zaczynamy smażyć, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. To znaczy od razu, jak zaczęli. Ciasto wylewamy chochlą i równomiernie rozprowadzamy na dnie patelni. Smażyć 1 minutę z jednej strony na maksymalnym ogniu.
Krok 4:
Odwróć na drugą stronę i usmaż naleśnik, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 5:
To wszystko, teraz wiesz, jak usmażyć naleśniki z jednym jajkiem. Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
a następnie, zgodnie z planem, możesz natychmiast podać je do herbaty z miodem, dżemem, skondensowanym mlekiem, masłem lub kwaśną śmietaną. I możesz zrobić nadzienie i kontynuować proces gotowania. Uwielbiam takie naleśniki wypełniać różnymi nadzieniami dla odmiany: czerwonym kawiorem lub czerwoną rybą, twarogiem, słodkim lub słonym twarogiem, mięsem, grzybami itp. Uwielbiam smażyć całą górę naleśników z różnymi nadzieniami i zabrać je ze sobą do kraju. Nie ma dużo czasu na gotowanie, ale zawsze jest przekąska ze sobą. Zawsze biorę więcej, ponieważ połowa jest zwykle spożywana w drodze wraz z herbatą z termosu. Często też gotuję naleśniki podczas podróży do natury. W końcu nie umieraj z głodu, gdy gotuje się Kulesze, piecze się ziemniaki i inne warzywa lub, na przykład, smaży się kebaby! Co więcej, apetyt na świeżym powietrzu nigdy nie zawodzi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g