skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej ciepłą wodę do miski i wymieszaj z solą.
Krok 2:
Dodaj oliwę z oliwek. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj mąkę w częściach. Pamiętaj, że mąka jest inna dla każdego, więc może wymagać więcej lub mniej. Zagnieść ciasto, które nie jest lepkie.
Krok 4:
Przełóż ciasto do torebki lub folii spożywczej i pozostaw & quot; na odpoczynek" w lodówce na 30 min
Krok 5:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 6:
Najpierw posiekaj orzechy i usmaż je na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie obierz jabłka i drobno je posiekaj. W międzyczasie rozpuść masło na patelni i ułóż jabłka. Dusić 5 min.
Krok 8:
Następnie dodaj cukier. Wymieszać.
Krok 9:
Następnie dodaj cynamon, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 10:
Po schłodzeniu mieszanki dodaj prażone orzechy włoskie i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, aby było przezroczyste. Jeśli twoje ciasto nie jest przezroczyste, rozwałkuj je ponownie. Teraz przenieś go na ręcznik kuchenny i dodaj bułkę tartą z jednej strony. Połóż na nich nadzienie i zawiń w rolkę. Wcześniej Rozgrzej piekarnik do 200°.Przenosimy strudel na matę silikonową. Jeśli nie masz maty silikonowej, weź pergamin nasmarowany olejem roślinnym i przenieś na niego strudel.
Krok 12:
Następnie posmaruj bułkę ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200° i smaż przez 45 minut Następnie ostudź strudel i posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!
strudel to danie, które powstało w Wiedniu. Składa się z cienko rozwałkowanego ciasta i różnych odmian nadzienia. Dlatego to danie okazuje się smaczne i zdrowe. W Wiedniu uważa się jeść strudel popijając filiżankę kawy lub herbaty.
według jednej wersji strudel pochodzi z baklawy-orientalnej słodyczy z cienkiego ciasta i nadzienia z miodu i orzechów.
od tego czasu strudel jest oficjalnie uważany za wypiek wiedeński. I dlatego jest tam tak bardzo rozpowszechniony.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g