Strudel z ciasta na wodzie i oliwie z jabłkami

pyszne, słodkie wypieki, z rumianą skórką! Istnieje wiele sposobów przygotowania strudla, ale najbardziej klasycznym przepisem jest strudel jabłkowy. Świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 29 g
182 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej ciepłą wodę do miski i wymieszaj z solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj oliwę z oliwek. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę w częściach. Pamiętaj, że mąka jest inna dla każdego, więc może wymagać więcej lub mniej. Zagnieść ciasto, które nie jest lepkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż ciasto do torebki lub folii spożywczej i pozostaw & quot; na odpoczynek" w lodówce na 30 min

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw posiekaj orzechy i usmaż je na suchej patelni na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie obierz jabłka i drobno je posiekaj. W międzyczasie rozpuść masło na patelni i ułóż jabłka. Dusić 5 min.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj cukier. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj cynamon, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po schłodzeniu mieszanki dodaj prażone orzechy włoskie i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, aby było przezroczyste. Jeśli twoje ciasto nie jest przezroczyste, rozwałkuj je ponownie. Teraz przenieś go na ręcznik kuchenny i dodaj bułkę tartą z jednej strony. Połóż na nich nadzienie i zawiń w rolkę. Wcześniej Rozgrzej piekarnik do 200°.Przenosimy strudel na matę silikonową. Jeśli nie masz maty silikonowej, weź pergamin nasmarowany olejem roślinnym i przenieś na niego strudel.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie posmaruj bułkę ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200° i smaż przez 45 minut Następnie ostudź strudel i posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!

strudel to danie, które powstało w Wiedniu. Składa się z cienko rozwałkowanego ciasta i różnych odmian nadzienia. Dlatego to danie okazuje się smaczne i zdrowe. W Wiedniu uważa się jeść strudel popijając filiżankę kawy lub herbaty.

według jednej wersji strudel pochodzi z baklawy-orientalnej słodyczy z cienkiego ciasta i nadzienia z miodu i orzechów.

od tego czasu strudel jest oficjalnie uważany za wypiek wiedeński. I dlatego jest tam tak bardzo rozpowszechniony.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy