młoda cukinia z cebulą i natką pietruszki ze śmietaną

takie danie nie będzie chciało się z nikim dzielić. Po raz kolejny jestem przekonany: wszystko genialne jest proste! Te cukinie to ten sam przypadek, w którym całą ugotowaną porcję można łatwo zjeść w pojedynkę i nawet tego nie zauważyć.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj młodą cukinię i po przecięciu najpierw wzdłuż posiekaj na pół pierścienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i ułóż cukinię, aby smażyć na wysokim ogniu do rumianych beczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i posiekaj w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cukinia się zrumieni i lekko zmięknie, zmniejsz ogień do średniego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj świeżą pietruszkę i koperek i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj. Dodaj do patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę na patelnię. Zetrzyj ząbek czosnku na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Dodaj do patelni. Sól i pieprz składniki i wymieszaj naczynie. Dusić do pierwszych oznak wrzenia sosu śmietanowego i natychmiast zdjąć z ognia.

z pewnością młoda cukinia o dojrzałości mlecznej będzie dobra do tego dania.
duże warzywa mają już inną konsystencję miąższu i zupełnie inny smak. Muszą być obrane ze sztywnej skórki i usunięte nasiona. Takie" dorosłe " cukinie lepiej zachować na przykład na gulasz z marchewką i pomidorami.
młoda cukinia doskonale komponuje się z czosnkiem, koperkiem i delikatnym sosem śmietanowym. Oprócz ziół, soli i szczypty mielonej ostrej papryki, moim zdaniem, nie są już potrzebne żadne przyprawy ani dodatki.
podczas gotowania użyłam główki czerwonej cebuli, aby danie wyglądało bardziej kontrastowo i apetycznie. Ale czerwoną cebulę można łatwo zastąpić główką zwykłej cebuli lub parą główek szalotki.
kwaśna śmietana może mieć zawartość tłuszczu od dziesięciu do trzydziestu procent. Będzie to miało niewielki wpływ na smak.
ale jeśli weźmiesz naprawdę tłustą, wiejską śmietanę, danie w końcu tylko wygra i będzie bardziej delikatne i kremowe w smaku.
szczerze mówiąc, z przyjemnością poczęstowałem powstałą cukinię jako niezależne danie, dzieląc je na dwa pełne posiłki. I na pewno ugotuję je ponownie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy