skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie produkty do przygotowania grzanek. Ser można stosować zarówno zakupiony, jak i domowy. Najważniejsze jest to, że produkt jest dobrze wcierany i stopiony. W razie potrzeby zamiast bochenka możesz wziąć biały chleb.
Krok 2:
2.Za pomocą ostrego noża pokrój bochenek na kawałki o tej samej grubości, wynosi około 1 cm, a następnie pokrój plastry na pół lub pozostaw w całej wersji.
Krok 3:
3.Rozbij surowe jajka na głęboki talerz. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj masę trzepaczką. Możesz również dodać aromatyczną przyprawę, na przykład do kurczaka lub warzyw.
Krok 4:
4.Wlej zimne mleko do mieszanki jajecznej, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
5.Spłucz natkę pietruszki wodą. Drobno pokruszyć gałązki nożem. Wlać do masy głównej, wymieszać.
Krok 6:
6.Na drobnej tarce posiekaj ser, dodaj go do ogólnej mieszanki. Wymieszaj produkty trzepaczką, okazuje się ciasto serowo-jajeczne na grzanki.
Krok 7:
7.Zanurz plastry Bochenka w powstałej masie.
Krok 8:
8.Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię. Po minucie ułóż grzanki. Smażą się bardzo szybko na średnim ogniu.
Krok 9:
9.Po około minucie obróć grzanki na drugą stronę, smaż na złoty kolor. Wyjmij gorące grzanki na talerz, ostudź trochę i podawaj z marynatą, barszczem lub po prostu z dowolnym napojem. Smacznego!
takie apetyczne grzanki można przygotować z czerstwego bochenka lub chleba. Jeśli po usmażeniu na kanapkach jest dużo oleju, należy je pozostawić na papierowej serwetce na około 3 minuty. Zamiast pietruszki możesz dodać koperek do ciasta. Odpowiednie są również świeżo mrożone warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g