grzanki jajeczno-serowe z natką pietruszki

delikatne i aromatyczne grzanki, gotują się wystarczająco szybko! Grzanki jajeczno-serowe z pietruszką smażone są z dodatkiem oleju roślinnego. Możesz nawet użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego, wtedy grzanki będą miały przyjemny smak. Będziesz potrzebował twardego sera, ten produkt jest kruszony na drobnej tarce. Następnie ten składnik wraz z ziołami miesza się z jajkiem. W tej mieszance zanurza się kromki bochenka lub białego chleba. Grzanki są smażone z obu stron na złoty kolor. Muszą być podawane na stole w ciepłej formie, z zupą lub herbatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 53 % 26 g
256 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie produkty do przygotowania grzanek. Ser można stosować zarówno zakupiony, jak i domowy. Najważniejsze jest to, że produkt jest dobrze wcierany i stopiony. W razie potrzeby zamiast bochenka możesz wziąć biały chleb.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Za pomocą ostrego noża pokrój bochenek na kawałki o tej samej grubości, wynosi około 1 cm, a następnie pokrój plastry na pół lub pozostaw w całej wersji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Rozbij surowe jajka na głęboki talerz. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj masę trzepaczką. Możesz również dodać aromatyczną przyprawę, na przykład do kurczaka lub warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Wlej zimne mleko do mieszanki jajecznej, mieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Spłucz natkę pietruszki wodą. Drobno pokruszyć gałązki nożem. Wlać do masy głównej, wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Na drobnej tarce posiekaj ser, dodaj go do ogólnej mieszanki. Wymieszaj produkty trzepaczką, okazuje się ciasto serowo-jajeczne na grzanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7.Zanurz plastry Bochenka w powstałej masie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię. Po minucie ułóż grzanki. Smażą się bardzo szybko na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9.Po około minucie obróć grzanki na drugą stronę, smaż na złoty kolor. Wyjmij gorące grzanki na talerz, ostudź trochę i podawaj z marynatą, barszczem lub po prostu z dowolnym napojem. Smacznego!

takie apetyczne grzanki można przygotować z czerstwego bochenka lub chleba. Jeśli po usmażeniu na kanapkach jest dużo oleju, należy je pozostawić na papierowej serwetce na około 3 minuty. Zamiast pietruszki możesz dodać koperek do ciasta. Odpowiednie są również świeżo mrożone warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy