skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować idealne leniwe gołąbki z mielonego mięsa z soczystą kapustą w sosie pomidorowo-śmietanowym, które bez wątpienia spodoba się wielu swoim wspaniałym smakiem? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do gotowania leniwych gołąbków z sosem w piekarniku.
Krok 2:
Aby przygotować smażenie, weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i rozłóż drobno posiekaną średnią główkę cebuli z jedną marchewką startą wcześniej na grubej tarce.
Krok 3:
Mieszając podsmaż warzywa, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta na średnim ogniu kuchenki, a następnie dodaj trzy ząbki czosnku zmiażdżone w prasie na patelnię.
Krok 4:
Trzysta gramów białej kapusty pokrój dość drobno i włóż do głębokiej miski, a następnie wlej czterysta mililitrów wrzącej wody do miski, a następnie przykryj talerzem i odstaw kapustę na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 5:
Weź miskę wolumetryczną i włóż do niej siedemset gramów mieszanego mięsa mielonego według własnych upodobań, a następnie włóż do wspólnej miski dwieście gramów ryżu gotowanego do połowy i kapusty przecedzonej przez drobne sito.
Krok 6:
Włóż ugotowaną pieczeń z patelni do wspólnej miski, a następnie wlej do niej jedną trzecią łyżeczki kolendry, jedną trzecią łyżeczki chmielu-suneli i jedną trzecią łyżeczki ziry.
Krok 7:
Wlej do wspólnej miski suszony koperek, bazylię, natkę pietruszki, sól, czarny pieprz do smaku i dodaj jedno jajko kurze.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i odstaw ugotowane mięso mielone na około dwadzieścia minut.
Krok 9:
Aby przygotować sos, weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego, rozłóż jedną wstępnie drobno posiekaną główkę cebuli, a także jedną marchewkę startą na grubej tarce i mieszając, smaż na wysokim ogniu kuchenki. Pokrój jedną paprykę w małą kostkę i włóż na patelnię, a następnie smaż warzywa przez około dwie minuty.
Krok 10:
Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów sosu pomidorowego na patelni do warzyw, a następnie dodaj dwieście gramów 15% kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez około pięć minut.
Krok 12:
Dodaj sól, mieszankę mielonej papryki, jeden liść laurowy na patelnię z dressingiem do smaku, a następnie przykryj pokrywką i pozwól dressingowi trochę zaparzyć na wyłączonym piecu, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 13:
Wymieszaj mięso mielone w misce i uformuj gołąbki o odpowiedniej wielkości z wymaganej ilości.
Krok 14:
Na przemian zwiń uformowane gołąbki w niewielkiej ilości mąki.
Krok 15:
Weź głęboką patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzy do czterech łyżek oleju roślinnego, a następnie włącz kuchenkę na wysoki ogień i włóż do niej uformowane gołąbki, które smaż na złoty kolor przez dwie do trzech minut z każdej strony.
Krok 16:
Rozłóż wcześniej przygotowany sos pomidorowo-kwaśny na patelni ze smażonymi leniwymi gołąbkami.
Krok 17:
Rozłóż SOS pomidorowo-kwaśny równomiernie, a następnie włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz gołąbki przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut, aż będą całkowicie ugotowane, czas pieczenia zależy od wielkości gołąbków.
Krok 18:
Ugotowane leniwe gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym układamy na porcjowanych talerzach i podajemy do stołu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na przepis na soczyste i cudownie delikatne leniwe gołąbki z mielonym mięsem w sosie pomidorowo-śmietanowym gotowanym w piekarniku. Gołąbki z soczystej kapusty z połączonym mięsem mielonym to bardzo smaczne danie, które można podać na stole dla całej rodziny! Zdecydowanie zalecamy gotowanie soczystych i delikatnych leniwych gołąbków z pachnącym sosem w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu swoim wspaniałym smakiem! Prosty i udany przepis na domowe gołąbki z mielonym mięsem to idealne drugie danie, w którym soczysta biała kapusta odgrywa ważną rolę! Przygotuj leniwe gołąbki na obiad dla całej rodziny i na pewno nie pożałujesz! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g