leniwe gołąbki w piekarniku z pieprzem w sosie śmietanowo-pomidorowym

soczyste i delikatne danie z pachnącym sosem na patelni! Cóż, bardzo prosty przepis na gotowanie leniwych gołąbków z mieszanego mięsa mielonego z białą kapustą i przyprawami w sosie pomidorowo-śmietanowym, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 35 % 11 g
196 kcal
IG: 27 / 64 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować idealne leniwe gołąbki z mielonego mięsa z soczystą kapustą w sosie pomidorowo-śmietanowym, które bez wątpienia spodoba się wielu swoim wspaniałym smakiem? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do gotowania leniwych gołąbków z sosem w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować smażenie, weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i rozłóż drobno posiekaną średnią główkę cebuli z jedną marchewką startą wcześniej na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając podsmaż warzywa, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta na średnim ogniu kuchenki, a następnie dodaj trzy ząbki czosnku zmiażdżone w prasie na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzysta gramów białej kapusty pokrój dość drobno i włóż do głębokiej miski, a następnie wlej czterysta mililitrów wrzącej wody do miski, a następnie przykryj talerzem i odstaw kapustę na piętnaście do dwudziestu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź miskę wolumetryczną i włóż do niej siedemset gramów mieszanego mięsa mielonego według własnych upodobań, a następnie włóż do wspólnej miski dwieście gramów ryżu gotowanego do połowy i kapusty przecedzonej przez drobne sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ugotowaną pieczeń z patelni do wspólnej miski, a następnie wlej do niej jedną trzecią łyżeczki kolendry, jedną trzecią łyżeczki chmielu-suneli i jedną trzecią łyżeczki ziry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej do wspólnej miski suszony koperek, bazylię, natkę pietruszki, sól, czarny pieprz do smaku i dodaj jedno jajko kurze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i odstaw ugotowane mięso mielone na około dwadzieścia minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować sos, weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego, rozłóż jedną wstępnie drobno posiekaną główkę cebuli, a także jedną marchewkę startą na grubej tarce i mieszając, smaż na wysokim ogniu kuchenki. Pokrój jedną paprykę w małą kostkę i włóż na patelnię, a następnie smaż warzywa przez około dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów sosu pomidorowego na patelni do warzyw, a następnie dodaj dwieście gramów 15% kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez około pięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sól, mieszankę mielonej papryki, jeden liść laurowy na patelnię z dressingiem do smaku, a następnie przykryj pokrywką i pozwól dressingowi trochę zaparzyć na wyłączonym piecu, aż będzie całkowicie ugotowany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj mięso mielone w misce i uformuj gołąbki o odpowiedniej wielkości z wymaganej ilości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na przemian zwiń uformowane gołąbki w niewielkiej ilości mąki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Weź głęboką patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzy do czterech łyżek oleju roślinnego, a następnie włącz kuchenkę na wysoki ogień i włóż do niej uformowane gołąbki, które smaż na złoty kolor przez dwie do trzech minut z każdej strony.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż wcześniej przygotowany sos pomidorowo-kwaśny na patelni ze smażonymi leniwymi gołąbkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż SOS pomidorowo-kwaśny równomiernie, a następnie włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piecz gołąbki przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut, aż będą całkowicie ugotowane, czas pieczenia zależy od wielkości gołąbków.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugotowane leniwe gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym układamy na porcjowanych talerzach i podajemy do stołu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przepis na soczyste i cudownie delikatne leniwe gołąbki z mielonym mięsem w sosie pomidorowo-śmietanowym gotowanym w piekarniku. Gołąbki z soczystej kapusty z połączonym mięsem mielonym to bardzo smaczne danie, które można podać na stole dla całej rodziny! Zdecydowanie zalecamy gotowanie soczystych i delikatnych leniwych gołąbków z pachnącym sosem w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu swoim wspaniałym smakiem! Prosty i udany przepis na domowe gołąbki z mielonym mięsem to idealne drugie danie, w którym soczysta biała kapusta odgrywa ważną rolę! Przygotuj leniwe gołąbki na obiad dla całej rodziny i na pewno nie pożałujesz! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy