bakłażan z twarogiem z gałki muszkatołowej i oregano

piecz bakłażany na grillu-miękki soczysty przysmak! Zawsze, jeśli to możliwe, zabieram ze sobą kilka bakłażanów do natury, aby upiec je na węglu drzewnym. Bardzo smaczny i soczysty przysmak!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

bakłażan podzielić wzdłuż na dwie części. Ze wszystkich stron każdej części bakłażana wykonaj nacięcia o głębokości pół mm. Posmaruj bakłażany oliwą z oliwek, solą, posyp przyprawami. Pozwól parzyć, trochę marynować.

przygotuj sos-posiekaj pomidory, wymieszaj z startym twarogiem. Sól do smaku.

rozpal grill, ugotuj węgle. Nasmaruj ruszt olejem ze wszystkich stron, połóż na nim bakłażany.

piecz bakłażany, aż dobrze ugotują węgle z każdej strony przez 10-15 minut. A bakłażan będzie gotowy, gdy stanie się miękki.

dopraw gotowe bakłażany sosem pomidorowo-twarogowym, podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy