bakłażan z twarogiem z gałki muszkatołowej i oregano
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
bakłażan podzielić wzdłuż na dwie części. Ze wszystkich stron każdej części bakłażana wykonaj nacięcia o głębokości pół mm. Posmaruj bakłażany oliwą z oliwek, solą, posyp przyprawami. Pozwól parzyć, trochę marynować.
przygotuj sos-posiekaj pomidory, wymieszaj z startym twarogiem. Sól do smaku.
rozpal grill, ugotuj węgle. Nasmaruj ruszt olejem ze wszystkich stron, połóż na nim bakłażany.
piecz bakłażany, aż dobrze ugotują węgle z każdej strony przez 10-15 minut. A bakłażan będzie gotowy, gdy stanie się miękki.
dopraw gotowe bakłażany sosem pomidorowo-twarogowym, podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g