Dargin cud z zieloną cebulą i ziemniakami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Gotuj ziemniaki wcześniej w skórkach, aż będą ugotowane.
Krok 2:
Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Pozostaw na 3 minuty.
Krok 3:
Dodaj sól i mąkę.
Krok 4:
Zagnieść gęste ciasto. Odpocznie podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj ziemniaki widelcem.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, dodaj do ziemniaków.
Krok 7:
Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wlać Zielenie i włożyć śmietanę do całkowitej masy. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Podziel ciasto na 8-10 części. Rozwałkuj każdą kulkę w cienką tortillę. Połóż nadzienie ziemniaczane na jednej krawędzi.
Krok 9:
Przykryj nadzienie ciastem i ściśnij krawędź.
Krok 10:
Na suchej patelni usmaż tortille na złoty kolor.
Krok 11:
Posmaruj gorące tortille masłem.
Krok 12:
Cud z ziemniakami można podawać na ciepło ze śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g