skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na naleśniki. Weź substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również wziąć cukier (około 60 gramów).
Krok 2:
Ubij jajka trzepaczką lub mikserem. Dodaj sól i słodzik do smaku.
Krok 3:
Przesiej mąkę zmieszaną z sodą.
Krok 4:
Wlej ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Zagnieść jednorodne ciasto bez grudek.
Krok 6:
Wlej wrzącą wodę, wymieszaj. Powinno to być płynne ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dostosowujemy ilość słodkiego i słonego ciasta (spróbuj ciasta i zgłoś, czego brakuje).
Krok 7:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Pozwól ciastu naleśnikowemu odpocząć przez 20-30 minut.
Krok 8:
W międzyczasie możesz zrobić nadzienie. Składniki do nadzienia.
Krok 9:
Jabłka obieramy z nasion i skórki, kroimy w drobną kostkę.
Krok 10:
Na patelni roztop masło, dodaj cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy masę przy ciągłym mieszaniu do karmelowego koloru. W tym momencie krok cukru można pominąć, zwłaszcza jeśli masz słodkie jabłka i rodzynki. Możesz dodać ten sam słodzik do nadzienia.
Krok 11:
Dodaj pokrojone jabłka, umyte i gotowane na parze rodzynki i smaż, aż jabłka będą miękkie, a wilgoć odparuje.
Krok 12:
Pod koniec gotowania dodaj wanilinę na czubku noża, wymieszaj. Smażyć przez kolejne 1-2 minuty. Nadzienie jabłkowe jest gotowe.
Krok 13:
Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 14:
Umieść nadzienie na krawędzi naleśnika.
Krok 15:
Owijamy naleśnik kopertą.
Krok 16:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Krok 17:
Podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
z podanej ilości ciasta dostałem 18 naleśników. Aby nadziewać wszystkie naleśniki, musisz zwiększyć ilość składników do nadzienia 6 razy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g