naleśniki mleczne z jabłkami, wanilią i rodzynkami

cienkie naleśniki ze słodkim nadzieniem owocowym w środku. Naleśniki na mleku z nadzieniem jabłkowym przygotowywane są ze zwykłego ciasta naleśnikowego z dodatkiem wrzącej wody. Naleśniki piecze się cienko, aby łatwo owinąć w nie nadzienie. Nadzienie jabłkowe jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Możesz dodać do niego skórkę pomarańczową lub cytrynową. Takie naleśniki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Podawać z herbatą, kawą, mlekiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 69 % 25 g
176 kcal
IG: 12 / 4 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na naleśniki. Weź substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również wziąć cukier (około 60 gramów).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka trzepaczką lub mikserem. Dodaj sól i słodzik do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę zmieszaną z sodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść jednorodne ciasto bez grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą wodę, wymieszaj. Powinno to być płynne ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dostosowujemy ilość słodkiego i słonego ciasta (spróbuj ciasta i zgłoś, czego brakuje).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Pozwól ciastu naleśnikowemu odpocząć przez 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie możesz zrobić nadzienie. Składniki do nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka obieramy z nasion i skórki, kroimy w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni roztop masło, dodaj cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy masę przy ciągłym mieszaniu do karmelowego koloru. W tym momencie krok cukru można pominąć, zwłaszcza jeśli masz słodkie jabłka i rodzynki. Możesz dodać ten sam słodzik do nadzienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pokrojone jabłka, umyte i gotowane na parze rodzynki i smaż, aż jabłka będą miękkie, a wilgoć odparuje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania dodaj wanilinę na czubku noża, wymieszaj. Smażyć przez kolejne 1-2 minuty. Nadzienie jabłkowe jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść nadzienie na krawędzi naleśnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Owijamy naleśnik kopertą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć naleśniki na średnim ogniu, aż się zarumienią.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

z podanej ilości ciasta dostałem 18 naleśników. Aby nadziewać wszystkie naleśniki, musisz zwiększyć ilość składników do nadzienia 6 razy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy