kotlety z jajkami przepiórczymi i sosem grzybowym w piekarniku

wspaniałe pożywne danie na obiad i lunch! Wspaniały przepis na gotowanie świątecznych kotletów z mielonego mięsa z jajkami, serem i sosem grzybowym w domowym piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 13 % 4 g
234 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania świątecznych kotletów mięsnych z sosem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pięćset gramów mielonego mięsa do głębokiej miski według własnych upodobań i pragnień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekaną cebulę do miski z mięsem mielonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj jedną średnią marchewkę na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż startą marchewkę do miski z mielonym mięsem i cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jedno jajko kurze do wspólnej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sól i mieszankę czarnej i czerwonej papryki do miski do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cynamon z kolendrą do miski do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z gotowanego mięsa mielonego formujemy niezbędne kotlety.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na każdym kotle kładziemy jedno ugotowane i obrane jajko przepiórcze, a następnie przykrywamy je mielonym mięsem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kotlety z jajkiem w środku formujemy do pożądanego rozmiaru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformowane kotlety są dobrze zwinięte w mące.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż kotlety zwinięte w mące na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podgrzej patelnię na kuchence z niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż kotlety.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smażyć kotlety na wysokiej temperaturze pieca na złoty kolor z każdej strony.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby przygotować sos grzybowy, dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej dwie lub trzy łyżki oleju roślinnego na głęboką patelnię, a następnie włóż do niej posiekaną cebulę i smaż, mieszając na średniej temperaturze kuchenki przez około trzy minuty, aż będzie przezroczysta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój dwieście pięćdziesiąt gramów pieczarek na cienkie Tworzywa sztuczne.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż pokrojone grzyby na patelni do cebuli.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mieszając smażyć grzyby na wysokiej temperaturze pieca przez około cztery minuty.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej sól do smaku na patelnię, dodaj trochę koperku, drobno posiekany ząbek czosnku i wymieszaj wszystkie składniki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów 10% śmietany na patelnię z grzybami.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj liść laurowy do smaku na patelnię, mieszankę czarnej i czerwonej papryki, wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, a następnie wyłącz piec i wyjmij patelnię z pieca.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż smażone kotlety z patelni w naczyniu do pieczenia.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Posyp kotlety na wierzchu startym na drobnej tarce twardym serem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Włóż przygotowany sos grzybowy do formy i włóż go do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na dwadzieścia pięć do trzydziestu minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika formę z gotowanymi kotletami z sosem grzybowym.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ugotowane kotlety układamy na porcjowanych talerzach i podajemy do stołu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

kotlety w piekarniku z sosem, serem i sosem grzybowym. Cóż, bardzo prosty przepis na świąteczny stół! Te pyszne kotlety z indyka z wieloskładnikowym nadzieniem i delikatnym sosem znikają z talerzy w ciągu kilku minut! Jestem pewien, że na pewno nie próbowałeś takich wyjątkowych domowych kotletów z aromatycznym kremowym sosem. Wszyscy się w nich zakochują i na zawsze! Pieczone w prostym piekarniku te domowe, soczyste kotlety ze szlachetnego indyka idealnie komponują się z puree. Pamiętaj, aby przygotować takie niesamowite kotlety z oryginalnym nadzieniem z pachnących grzybów, sera, jajek zgodnie z proponowanym przeze mnie przepisem, aby dać sobie prawdziwe święto smaku! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy