gotowana kiełbasa z kurczaka w domu

naturalne, smaczne, bez aromatów i dodatków do żywności! Po ugotowaniu takiej kiełbasy w domu nie będziesz musiał wątpić w jej jakość. Taka kiełbasa nie jest straszna, aby nakarmić swoje ukochane dzieci, a dorośli, którzy śledzą ich dietę, będą zachwyceni.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania domowej roboty gotowanej kiełbasy używamy tylko świeżego fileta z kurczaka, który wcześniej nie był zamrożony. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe kawałki. Ząbek czosnku kroimy na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera posiekaj kawałki fileta z kurczaka z czosnkiem. Następnie wlej śmietanę mleczną i dodaj białka kurczaka. Nadal ubijamy masę kurczaka, aż stanie się jednorodnym puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przyprawy: pieprz, sól, oregano.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej świeży sok z buraków, który przetrwał z surowej rośliny okopowej. Za pomocą blendera ponownie ubij masę kurczaka, aż masa nabierze jednolitego tego samego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij kawałki folii i folii spożywczej o tym samym rozmiarze po 2 sztuki. Najpierw połóż folię na stole, a następnie połóż arkusz folii na wierzchu, połóż połowę jasnego mielonego buraka na folii (około 390 gramów mielonego mięsa pójdzie na każdą kiełbasę).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podnosząc krawędzie folii, formujemy kiełbasę, szczelnie owijając mięso mielone w formie cukierka. Powstały "cukierek" owijamy folią spożywczą. Zawiązujemy ogony folii z folią nitką. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałym mięsem mielonym. Uformowane kiełbaski przenosimy do plastikowych torebek, mocno je wiążąc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę do dużego rondla,podpal. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej torby z przyszłą gotowaną kiełbasą. Gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu obracając paczki, aby kiełbasa była równomiernie ugotowana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy paczki z wrzącej wody i pozwalamy kiełbasie całkowicie ostygnąć, uwalniając ją z opakowań. Gdy kiełbasa ostygnie, przenieś ją do lodówki, aby ostygła na 2 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy kiełbasę z lodówki, kroimy ostrym nożem i rozprowadzamy na kromce chleba. Gotowe kanapki dla soczystości można uzupełnić liściem zielonej sałaty.

można przygotować jeszcze zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję gotowanej kiełbasy, zastępując filet z kurczaka filetem z indyka. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać inne ulubione przyprawy.
z tej liczby składników uzyskano 2 kiełbaski o długości 13 cm Średnica kiełbas wynosiła 5,5 cm z tej liczby składników można ugotować jedną kiełbasę, podczas gdy ilość czasu na gotowanie musi zostać zwiększona, ponieważ średnica jednej kiełbasy będzie znacznie większa, a czas na przygotowanie produktu będzie wymagał więcej.
niestety sok z buraków nie wystarczy, aby nadać kiełbasie piękny, delikatny różowy odcień, chociaż nie wpłynęło to w żaden sposób na smak.
domowe gotowane kiełbasy należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 2 do 6 OC, okres przydatności do spożycia wynosi tylko 3-5 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy