mintaj gotowany z marchewką i cebulą

zdrowa i pachnąca ryba, gotuje się bardzo szybko. Gotowany mintaj nadaje się zarówno do żywności dla dzieci, jak i dietetycznej. Możesz gotować ryby z marchewką i cebulą. Warzywa nadają rybom smak i aromat, można je również podawać. Mintaja należy gotować na małym ogniu, ponieważ z powodu silnego wrzenia ryba po prostu się rozpadnie. Kawałki ryby należy wyjąć z bulionu łyżką cedzakową lub łopatką. Gotowanego mintaja można podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 14 % 1 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Oczyść rybę, usuń płetwy, wypatrosz, dokładnie spłucz wodą. Pokrój mintaja na kawałki.
2. Obierz surową marchewkę i cebulę, pokrój marchewki w plasterki, a cebulę w półpierścienie.
3. Wlej czystą wodę do rondla, dodaj warzywa, sól, pieprz i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
4. Dodaj mintaja i gotuj kolejne 10 zagnieceń na minimalnym ogniu. Podawaj rybę do stołu z dodatkiem warzyw lub zbóż. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy