ciasto warzywne z sałatką warstwową z gotowaną kiełbasą i ziemniakami

gotowaną kiełbasę można zastąpić dowolnym gotowanym mięsem. Sałatka "ciasto warzywne" z burakami, zielonym groszkiem i kiełbasą, przygotowywana z dostępnych produktów, okazuje się smaczna, satysfakcjonująca i piękna. Sałatka jest idealna zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 35 % 7 g
118 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, ziemniaki (sól wody podczas gotowania), buraki (dodano trochę cukru do wody podczas gotowania, więc jest smaczniejszy) i marchewki ugotowane w skórce. Jajka ugotowane na twardo. Kiedy warzywa i jajka ostygły, obrać. Jajka podzielono na białka i żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na półpierścienie, Dodaj do nich sól, cukier i 6% ocet (miałem jabłko). Wszystko dobrze wymieszałem i zostawiłem do marynowania. Wcześniej nie marynowałem go, przygotowując wszystko, czego potrzebowałem do sałatki i przystępując do jej montażu, cebula była gotowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmieszano śmietanę i majonez w jednorodną masę. Okazało się, że sos majonezowy. Mój majonez był domowej roboty, robi się go mniej niż minutę, a smak jest znacznie lepszy niż w sklepie. Przepis na domowy majonez można zobaczyć pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=HcckWdFGFLY

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki pokroiłem w małą kostkę, możesz zetrzeć na grubej tarce (w ten sposób będzie szybciej). Położyłem pierwszą warstwę ziemniaków i posmarowałem sosem majonezowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na warstwę ziemniaków ułożyć gotowaną kiełbasę, pokroić w drobną kostkę i posmarować sosem majonezowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na gotowanej kiełbasie położyłem marynowaną cebulę cienką warstwą, nie posmarowałem sosem. Nie używałem całej cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż świeże i kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę na warstwie marynowanej cebuli. Posmarowana sosem majonezowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na warstwie ogórków położyłem warstwę gotowanej marchewki, również drobno posiekanej i posmarowałem sosem majonezowym na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na warstwie gotowanej marchewki położyłem warstwę konserwowanego zielonego groszku i posmarowałem sosem majonezowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na warstwie konserwowanego zielonego groszku położyła warstwę białek jaj pokrojonych również w drobną kostkę i posmarowała sosem majonezowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Położyłem warstwę buraków na warstwie białek pokrojonych w drobną kostkę, którą również pokroiłem w drobną kostkę i posmarowałem sosem majonezowym na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia warstwa drobno starte żółtka. Przykryłem je sałatką i udekorowałem drobno posiekaną zieloną cebulą. Po ugotowaniu sałatkę zaleca się schłodzić, aby trochę się zestaliła i można ją łatwo pokroić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy