skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, ziemniaki (sól wody podczas gotowania), buraki (dodano trochę cukru do wody podczas gotowania, więc jest smaczniejszy) i marchewki ugotowane w skórce. Jajka ugotowane na twardo. Kiedy warzywa i jajka ostygły, obrać. Jajka podzielono na białka i żółtka.
Krok 2:
Pokrój cebulę na półpierścienie, Dodaj do nich sól, cukier i 6% ocet (miałem jabłko). Wszystko dobrze wymieszałem i zostawiłem do marynowania. Wcześniej nie marynowałem go, przygotowując wszystko, czego potrzebowałem do sałatki i przystępując do jej montażu, cebula była gotowa.
Krok 3:
Zmieszano śmietanę i majonez w jednorodną masę. Okazało się, że sos majonezowy. Mój majonez był domowej roboty, robi się go mniej niż minutę, a smak jest znacznie lepszy niż w sklepie. Przepis na domowy majonez można zobaczyć pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=HcckWdFGFLY
Krok 4:
Ziemniaki pokroiłem w małą kostkę, możesz zetrzeć na grubej tarce (w ten sposób będzie szybciej). Położyłem pierwszą warstwę ziemniaków i posmarowałem sosem majonezowym.
Krok 5:
Na warstwę ziemniaków ułożyć gotowaną kiełbasę, pokroić w drobną kostkę i posmarować sosem majonezowym.
Krok 6:
Na gotowanej kiełbasie położyłem marynowaną cebulę cienką warstwą, nie posmarowałem sosem. Nie używałem całej cebuli.
Krok 7:
Połóż świeże i kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę na warstwie marynowanej cebuli. Posmarowana sosem majonezowym.
Krok 8:
Na warstwie ogórków położyłem warstwę gotowanej marchewki, również drobno posiekanej i posmarowałem sosem majonezowym na wierzchu.
Krok 9:
Na warstwie gotowanej marchewki położyłem warstwę konserwowanego zielonego groszku i posmarowałem sosem majonezowym.
Krok 10:
Na warstwie konserwowanego zielonego groszku położyła warstwę białek jaj pokrojonych również w drobną kostkę i posmarowała sosem majonezowym.
Krok 11:
Położyłem warstwę buraków na warstwie białek pokrojonych w drobną kostkę, którą również pokroiłem w drobną kostkę i posmarowałem sosem majonezowym na wierzchu.
Krok 12:
Ostatnia warstwa drobno starte żółtka. Przykryłem je sałatką i udekorowałem drobno posiekaną zieloną cebulą. Po ugotowaniu sałatkę zaleca się schłodzić, aby trochę się zestaliła i można ją łatwo pokroić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g