skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.Aby przygotować przystawkę z gotowanego ryżu z kukurydzą w puszkach, potrzebujemy: ryżu (najlepiej długoziarnistego, najlepiej gotowanego na parze); puszka kukurydzy w puszkach; sól i woda.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż w zimnej wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i osusz.
Krok 3:
Włóż ryż do garnka. Napełnij zimną wodą, aby poziom wody był nieco wyższy niż poziom ryżu. Dodaj sól do rondla.
Krok 4:
Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj, pozostawiając małą szczelinę, aby para mogła uciec.
Krok 5:
Gotuj ryż przez około 15 minut, aż będzie miękki i całkowicie odparuje płyn.
Krok 6:
Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Wysusz ziarna. Dodaj kukurydzę z puszki do garnka z gotowym ryżem i wymieszaj.
Krok 7:
Możesz podać taką przystawkę z dowolnymi daniami głównymi: mięsem, drobiem, rybami. Taką przystawkę podałam do szaszłyków z kurczaka, a także do bułek z kurczaka w boczku. Smacznego!
bardzo podoba mi się ten dodatek. Nie tylko smakiem, ale także pięknym widokiem. Biały ryż z jasnymi żółtymi plamami kukurydzy wygląda niecodziennie i elegancko.
kukurydzę na danie można wziąć nie tylko w puszkach, ale także mrożoną. Wystarczy najpierw ugotować go w osolonej wodzie do miękkości i wrzucić do durszlaka.
ryż należy ugotować w głębokim naczyniu o grubych ścianach. Faktem jest, że ta kasza "lubi" równomierne ogrzewanie.
okrągły ryż lepiej odłożyć na bok - nadaje się wyłącznie do owsianki, zapiekanek i sushi. Aby przygotować kruchy ryż, preferuj odmiany długoziarniste, takie jak jaśmin lub Basmati. Lub użyj gotowanego na parze ryżu długoziarnistego.
ryż należy bardzo dokładnie umyć wodą. Mętna i biała woda powinna być czysta i czysta, więc spłucz tyle razy, ile to konieczne. Tak więc nadmiar skrobi zostanie usunięty z ryżu, co również przyczyni się do kruchości. W końcu to skrobia sprawia, że ziarna sklejają się ze sobą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g