gotowany ryż z kukurydzą do dekoracji

Szybki i pożywny dodatek do każdego posiłku. Aby ryż był kruchy, możesz go ugotować w inny sposób: wręcz przeciwnie, zagotuj go w dużej ilości wody (w ilości 1 szklanki ryżu na 2 szklanki wody).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 90 % 64 g
282 kcal
IG: 0 / 91 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Aby przygotować przystawkę z gotowanego ryżu z kukurydzą w puszkach, potrzebujemy: ryżu (najlepiej długoziarnistego, najlepiej gotowanego na parze); puszka kukurydzy w puszkach; sól i woda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż w zimnej wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ryż do garnka. Napełnij zimną wodą, aby poziom wody był nieco wyższy niż poziom ryżu. Dodaj sól do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj, pozostawiając małą szczelinę, aby para mogła uciec.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj ryż przez około 15 minut, aż będzie miękki i całkowicie odparuje płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Wysusz ziarna. Dodaj kukurydzę z puszki do garnka z gotowym ryżem i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz podać taką przystawkę z dowolnymi daniami głównymi: mięsem, drobiem, rybami. Taką przystawkę podałam do szaszłyków z kurczaka, a także do bułek z kurczaka w boczku. Smacznego!

bardzo podoba mi się ten dodatek. Nie tylko smakiem, ale także pięknym widokiem. Biały ryż z jasnymi żółtymi plamami kukurydzy wygląda niecodziennie i elegancko.
kukurydzę na danie można wziąć nie tylko w puszkach, ale także mrożoną. Wystarczy najpierw ugotować go w osolonej wodzie do miękkości i wrzucić do durszlaka.

ryż należy ugotować w głębokim naczyniu o grubych ścianach. Faktem jest, że ta kasza "lubi" równomierne ogrzewanie.

okrągły ryż lepiej odłożyć na bok - nadaje się wyłącznie do owsianki, zapiekanek i sushi. Aby przygotować kruchy ryż, preferuj odmiany długoziarniste, takie jak jaśmin lub Basmati. Lub użyj gotowanego na parze ryżu długoziarnistego.
ryż należy bardzo dokładnie umyć wodą. Mętna i biała woda powinna być czysta i czysta, więc spłucz tyle razy, ile to konieczne. Tak więc nadmiar skrobi zostanie usunięty z ryżu, co również przyczyni się do kruchości. W końcu to skrobia sprawia, że ziarna sklejają się ze sobą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy