Język Barani gotowany

Delikatna przekąska mięsna pochodząca z Uzbekistanu-spróbuj! Gotowana jagnięcina z przyprawami to uzbecka przekąska, która szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom. Delikatne mięso-pożywne i apetyczne - nie potrzebuje nawet dodatkowych sosów. Okazuje się, że jest pyszny! Ale jeśli chcesz, możesz dodatkowo podać dowolne ulubione sosy odpowiednie do mięsa z przystawką.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 4 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 14 % 1 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Dokładnie umyj języki jagnięce pod bieżącą wodą, zeskrob je nożem lub możesz użyć twardej strony gąbki. Następnie kładziemy języki na dnie odpowiedniej wielkości patelni, napełniamy czystą przefiltrowaną wodą (połowa określonej ilości) i wysyłamy na silny ogień.

2. Doprowadź płyn do wrzenia. Po zagotowaniu wody gotuj języki przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie wlej bulion do zlewu, a same języki ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Patelnia jest również moja lub możesz użyć innej patelni.

3. Umyte języki kładziemy na dnie czystej patelni, zalewamy pozostałą czystą wodą. Obierz cebulę z łuski, spłucz ją i włóż do pojemnika na języki. Wysyłamy tam umyte liście laurowe, a także ziele angielskie. Obieramy czosnek z łuski, a także wkładamy go do rondla do języków, nie siekając go.

4. Moje korzenie są dobre-marchew, korzeń selera i korzeń pietruszki. W razie potrzeby czyścimy je, kroimy na kilka części, a także wkładamy do rondla. Korzenie dodadzą smaku językom.

5. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, po zmniejszeniu ciepła do minimum. Dodaj sól i czarny pieprz do rondla, smakuj i dostosowuj w zależności od osobistych preferencji. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj języki przez 2 godziny. Po tym czasie języki powinny stać się miękkie (łatwo będzie je przebić nożem).

6. Wyłącz ogrzewanie, wyjmij języki z bulionu, zanurz je w przechowywanej lodowatej wodzie. Ułatwi to ich usunięcie z filmu. Języki myjemy wodą pitną, suszymy ręcznikiem papierowym. Gotowe-pozostaje pokroić przystawkę w cienkie plasterki i podawać z ulubionym sosem odpowiednim do mięsa i świeżymi ziołami (część podjęzykowa nie jest zbyt ładna po pokrojeniu, więc można ją wykorzystać na przykład do przygotowania sałatki, a bulion można wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy).

smacznego i zabawnych spotkań z przyjaciółmi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy