skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To cały prosty zestaw składników potrzebnych do gotowania krewetek. Krewetki oczywiście powinny być wysokiej jakości, świeże, mniej więcej tej samej wielkości, całe, skorupa lodowa nie powinna być gruba, w przeciwnym razie podczas rozmrażania nasze krewetki znacznie stracą na wadze, a my damy pieniądze tylko za wodę. Zwykle krewetki są już wstępnie ugotowane w sprzedaży, więc ugotujemy je dość szybko
Krok 2:
Przede wszystkim wkładamy ogień do dość pojemnego garnka z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a my w tym czasie pozbywamy się lodowego futra. Bardzo często krewetki są wysyłane do garnka bezpośrednio z lodem, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu spłukując je strumieniem ciepłej wody-pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także niepotrzebnego lodu
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, kładziemy cebulę pokrojoną na 4 części, nada charakterystyczny smak
Krok 4:
Dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli, jeśli gotujemy już obrane mrożone krewetki, ilość soli należy zmniejszyć o połowę
Krok 5:
Dodaj kilka liści liści laurowych
Krok 6:
Dodaj inne suche przyprawy-goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne. Tutaj kładziemy parasol suszonego kopru lub świeżych ziół-i tak, i tak będzie bardzo aromatyczny. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć sugerowanych przeze mnie lub dodać na przykład czosnek, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy do smaku
Krok 7:
Doprowadź wodę z przyprawami i solą do wrzenia, a następnie dodaj krewetki. Ponownie zagotuj zawartość patelni i gotuj krewetki przez 2-3 minuty, mięso skorupiaków jest bardzo delikatne, więc ten czas wystarczy. Jeśli masz nieprzetworzone krewetki, które mają szaro-zielony odcień, gotuj je przez 6-7 minut
Krok 8:
W razie potrzeby krewetki natychmiast obierz i zalej sokiem z cytryny. Ale niewielu wie, że jeśli spożywasz krewetki z cząstkami skorupy, ich skład chitozan "wydala" " zły " cholesterol, który już nagromadził się we krwi, pomaga walczyć z otyłością
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g