Jak gotować mrożone krewetki

delikatne pachnące krewetki są kochane przez wszystkich bez wyjątku. Korzyści z krewetek trudno przecenić. Mięso z krewetek ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wysokie stężenie kwasów omega-3,6, dzięki zawartości "dobrego" cholesterolu o wysokiej gęstości tłuszcz z krewetek jest absolutnie nieszkodliwy dla organizmu. W skorupiakach morskich znajduje się wiele cennych witamin, makro-i mikroelementów, a także różne substancje bioaktywne, na przykład przeciwutleniacz Astaksantyna, a wysokie stężenie jodu pozwala produktowi stać się liderem wśród innych darów morza
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 13 % 1 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To cały prosty zestaw składników potrzebnych do gotowania krewetek. Krewetki oczywiście powinny być wysokiej jakości, świeże, mniej więcej tej samej wielkości, całe, skorupa lodowa nie powinna być gruba, w przeciwnym razie podczas rozmrażania nasze krewetki znacznie stracą na wadze, a my damy pieniądze tylko za wodę. Zwykle krewetki są już wstępnie ugotowane w sprzedaży, więc ugotujemy je dość szybko

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim wkładamy ogień do dość pojemnego garnka z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a my w tym czasie pozbywamy się lodowego futra. Bardzo często krewetki są wysyłane do garnka bezpośrednio z lodem, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu spłukując je strumieniem ciepłej wody-pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także niepotrzebnego lodu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, kładziemy cebulę pokrojoną na 4 części, nada charakterystyczny smak

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli, jeśli gotujemy już obrane mrożone krewetki, ilość soli należy zmniejszyć o połowę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kilka liści liści laurowych

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj inne suche przyprawy-goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne. Tutaj kładziemy parasol suszonego kopru lub świeżych ziół-i tak, i tak będzie bardzo aromatyczny. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć sugerowanych przeze mnie lub dodać na przykład czosnek, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy do smaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź wodę z przyprawami i solą do wrzenia, a następnie dodaj krewetki. Ponownie zagotuj zawartość patelni i gotuj krewetki przez 2-3 minuty, mięso skorupiaków jest bardzo delikatne, więc ten czas wystarczy. Jeśli masz nieprzetworzone krewetki, które mają szaro-zielony odcień, gotuj je przez 6-7 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby krewetki natychmiast obierz i zalej sokiem z cytryny. Ale niewielu wie, że jeśli spożywasz krewetki z cząstkami skorupy, ich skład chitozan "wydala" " zły " cholesterol, który już nagromadził się we krwi, pomaga walczyć z otyłością

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy