skład / składniki
metoda gotowania
orkisz to jeden rodzaj półdzikiej pszenicy, który jest popularny od wielu lat. Z tej kultury zbożowej można przygotować nie tylko pyszną owsiankę. Z orkiszu robi się mąkę, a z takiej mąki uzyskuje się doskonałe i zdrowe wypieki.
owsianka orkiszowa może być wytwarzana w różnych wersjach: słodkiej i słonej. Słodki orkisz jest zwykle gotowany na mleku i podawany na śniadanie. Uzupełnij orkisz mleczny orzechami, owocami i jagodami. Wlać syrop do smaku lub płynny miód.
orkisz gotowany na wodzie jest zarówno niezależnym daniem, jak i przystawką. Możesz podawać taką owsiankę z mięsem, grzybami. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych lub duszonych warzyw oraz grillowanych warzyw.
proces gotowania orkiszu nie jest pracochłonny, nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Pierwszym krokiem jest posortowanie zbóż, usunięcie wszystkich zepsutych i pustych ziaren. Posortowany orkisz wkładamy do miski, napełniamy wodą. Pozostaw płatki do pęcznienia. Oczywiście lepiej zostawić na noc, ale jeśli czas jest napięty, to co najmniej 2-3 godziny.
następnie spuść wodę, spłucz płatki jeszcze kilka razy, aż woda będzie całkowicie przezroczysta. Przenieś czyste ziarna na patelnię z grubym dnem, zalej wodą. Woda będzie potrzebować trzy razy więcej w stosunku do zbóż. Na 200 gramów orkiszu - 600 ml wody. Nie zapomnij dodać szczypty soli.
wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez 30-35 minut. Okresowo mieszaj. Jeśli po określonym czasie owsianka nie jest tak miękka, jak byśmy chcieli, możesz dodać trochę więcej wody i gotować dodatkowe 5-7 minut.
w rezultacie orkisz powinien okazać się kruchy, ale nie sztywny. Możesz doprawić kawałkiem masła, ale jest to opcjonalne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g