gotowany orkisz na wodzie

pyszny i zdrowy dodatek zbożowy na każdą okazję! Gotowany orkisz na wodzie to świetny obiad dla rodziny! Możesz doprawić owsiankę olejem roślinnym lub masłem. Aby obiad był bardziej satysfakcjonujący, orkisz można podawać z gotowanym lub duszonym mięsem, drobiem. Będzie również pyszny z marynowanymi, solonymi lub smażonymi grzybami. Taka owsianka doskonale łączy się z rybą gotowaną na parze, z wątróbką duszoną w śmietanie. Tutaj musisz skupić się na swoich preferencjach smakowych. Orkisz można również podawać jako niezależne danie, uzupełnione porcją sałatki warzywnej.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 75 % 15 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

orkisz to jeden rodzaj półdzikiej pszenicy, który jest popularny od wielu lat. Z tej kultury zbożowej można przygotować nie tylko pyszną owsiankę. Z orkiszu robi się mąkę, a z takiej mąki uzyskuje się doskonałe i zdrowe wypieki.

owsianka orkiszowa może być wytwarzana w różnych wersjach: słodkiej i słonej. Słodki orkisz jest zwykle gotowany na mleku i podawany na śniadanie. Uzupełnij orkisz mleczny orzechami, owocami i jagodami. Wlać syrop do smaku lub płynny miód.

orkisz gotowany na wodzie jest zarówno niezależnym daniem, jak i przystawką. Możesz podawać taką owsiankę z mięsem, grzybami. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych lub duszonych warzyw oraz grillowanych warzyw.

proces gotowania orkiszu nie jest pracochłonny, nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Pierwszym krokiem jest posortowanie zbóż, usunięcie wszystkich zepsutych i pustych ziaren. Posortowany orkisz wkładamy do miski, napełniamy wodą. Pozostaw płatki do pęcznienia. Oczywiście lepiej zostawić na noc, ale jeśli czas jest napięty, to co najmniej 2-3 godziny.

następnie spuść wodę, spłucz płatki jeszcze kilka razy, aż woda będzie całkowicie przezroczysta. Przenieś czyste ziarna na patelnię z grubym dnem, zalej wodą. Woda będzie potrzebować trzy razy więcej w stosunku do zbóż. Na 200 gramów orkiszu - 600 ml wody. Nie zapomnij dodać szczypty soli.

wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj owsiankę przez 30-35 minut. Okresowo mieszaj. Jeśli po określonym czasie owsianka nie jest tak miękka, jak byśmy chcieli, możesz dodać trochę więcej wody i gotować dodatkowe 5-7 minut.

w rezultacie orkisz powinien okazać się kruchy, ale nie sztywny. Możesz doprawić kawałkiem masła, ale jest to opcjonalne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g

Podobne przepisy