skład / składniki
metoda gotowania
podczas gotowania gotowanej wieprzowiny należy zwrócić szczególną uwagę na wybór mięsa. Ważne jest, aby mięso było świeże, schłodzone, to znaczy nie było zamrażane do czasu gotowania. Lepiej jest wziąć kawałek mięsa bez żył i kości. Ale obecność warstw tłuszczu w mięsie jest konieczna, wtedy wieprzowina okaże się delikatna i soczysta. Świetną opcją byłaby część szyjna lub szynka.
dobrze spłucz mięso. Zawiąż kawałek mięsa nitką spożywczą, aby podczas gotowania zachował Kształt bloku.
cebulę obrać, umyć, wykonać na niej nacięcie w kształcie krzyża.
marchewki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki.
w odpowiednim garnku zagotuj wodę, włóż przygotowane warzywa i mięso. Mięso powinno być całkowicie pokryte wodą. Niech się zagotuje. Gotuj mięso na małym ogniu przez 40 minut.
sól bulionu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, oregano. Gotuj mięso jeszcze przez 1 godzinę, aż będzie ugotowane.
zdejmij patelnię z ognia, pozostaw mięso w bulionie, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie mięso jest dobrze nasycone przyprawami.
wyjmij Schłodzone mięso z bulionu, ostrożnie pokrój nitki i usuń.
czosnek obrać, umyć, przepuścić przez prasę lub zmielić w moździerzu. Połącz czosnek z papryką, kolendrą, dodaj zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
za pomocą powstałej mieszanki dokładnie zetrzyj mięso ze wszystkich stron. Zawiń wieprzowinę w folię i wstaw do lodówki na 10-12 godzin, aby mięso było nasycone smakiem i aromatem przypraw i przypraw.
pokrój gotową wieprzowinę na porcje.
podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
mięso okazało się bardzo miękkie, z lekkim, dyskretnym smakiem przypraw.
biorąc pod uwagę preferencje większości, nie użyłem czosnku do gotowania. Oczywiście z nim wieprzowina będzie miała bogatszy, pikantny smak.
możesz użyć dowolnych przypraw wieprzowych do woli.
gotowana wieprzowina może być używana jako składnik sałatek, a także do robienia kanapek.
to wszechstronne danie łączy się ze świeżymi warzywami.
zarówno na gorąco, jak i na zimno, wieprzowinę można uzupełnić dowolnym sosem. Podobało nam się z pomidorem, dobrze podkreśla smak pikantnej wieprzowiny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g