gotowany smalec w sosie sojowym

doskonała przekąska ze smalcu przyniesie korzyści Twojemu ciału. Jeśli masz kawałek świeżego smalcu, możesz go szybko ugotować, gotując go w sosie sojowym z przyprawami. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne pachnące Salko, coś pomiędzy wędzonym a słonym.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 80 % 68 g
węglowodany 16 % 14 g
623 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

istnieje wiele przepisów na gotowanie smalcu. Jest solony, smażony, gotowany, pieczony. Ponieważ teraz kochamy różnorodność w jedzeniu, zwracam uwagę na przepis na bardzo smaczny smalec gotowany w sosie sojowym. Ma dobry smak zarówno na gorąco, jak i na zimno.
aby go przygotować, możesz wziąć mostek lub dowolną inną część, która lubi. Biorę mostek z warstwami i żebrami. Najpierw dokładnie umyj i wytrzyj tłuszcz do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokroimy go na małe podłużne kawałki, które następnie wygodnie pokroimy na stół.
Przygotuj niezbędne przyprawy. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2 kawałki.
ugotujemy w żaroodpornym naczyniu z ciasną pokrywką. Biorę zwykłą emaliowaną patelnię z wysokimi ścianami. Rozłóż liść laurowy, czosnek, gałązkę rozmarynu i kilka groszków czarnego pieprzu na dnie. Rozłóż tłuszcz na wierzchu, aby między kawałkami pozostały szczeliny. Na górę znowu przyprawy i znowu smalec. Pozostałe przyprawy kładziemy na wierzchu. Kto lubi potrawy z ostrą papryką, możesz ją dodać.
ostrożnie wlej smalec do rondla z sosem sojowym. Lepiej jest wziąć sos sojowy najlepszej jakości. Od tego będzie zależeć smak smalcu. Nie trzeba dodawać soli. Salko weźmie całą niezbędną sól z sosu sojowego. Woda też nie jest potrzebna. Płyn jest wystarczający w sosie sojowym i smalcu.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
przykryj patelnię pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika. Zapominamy o półtorej godziny. Nie ma potrzeby sprawdzania ani odwracania. Dlatego bardzo opłaca się gotować taki smalec wieczorem-następnego ranka ostygnie i będzie gotowy.
wyciągamy i próbujemy. Na gorąco dobrze jest podawać takie Salko z tłuczonymi ziemniakami, warzywami lub innym dodatkiem. Po schłodzeniu okazuje się doskonałą przekąskę z chlebem. Jeśli ugotowałeś smalec z wyprzedzeniem na święta, możesz go przechowywać w zamrażarce. Przed użyciem możesz natrzeć go papryką.
smalec przygotowany w ten sposób jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy