Sałatka z gotowaną wołowiną, świeżym ogórkiem i sezamem

sałatka jest prosta, niezwykła i cudowna, jak dobra! Nieoczekiwanie ta sałatka bardzo mi się podobała. Jest sycący (ze względu na dużą ilość mięsa), a jednocześnie niesamowicie świeży i lekki, dzięki ogórkom i zieleni. A tankowanie to tylko bomba. Zalecać.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 12 % 2 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj miąższ wołowy i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pokrój w cienkie paski o szerokości około centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i posiekaj w cienkie półpierścienie. Ponieważ cebula jest świeża w sałatce, w razie potrzeby można ją (już posiekaną) zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut, aby gorycz i silna ostrość zniknęły. Następnie wrzuć do durszlaka, spuść wodę i cebulę można dodać do sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki umyć i posiekać w paski. Możesz wstępnie obrać ogórki ze skóry. W przypadku zimowych ogórków o długich owocach jest to bardzo istotne, ale w przypadku letnich myślę, że jest to zbędne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W sosie dodaj oliwę z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Sok z cytryny lepiej wycisnąć przez sitko, aby miąższ i nasiona nie dostały się do sosu. Wymieszaj sos.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posortuj kolendrę, Usuń twarde łodygi. Umyj warzywa i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wołowinę, ogórek i kolendrę do salaterki. Posolić i polać przygotowanym sosem. Wymieszać. Na wierzchu udekoruj sałatkę sezamem i zieleniną kolendry. Podawaj natychmiast po ugotowaniu.

chcę zauważyć, że ta sałatka będzie dobra nawet z zimowymi ogórkami o długich owocach. Dzięki pikantnemu dressingowi (dressingowi) nikt nie zauważy, że ogórki o długich owocach są znacznie gorsze w smaku od letnich.
przygotuj sałatkę tuż przed podaniem, ponieważ kolendra jest bardzo delikatną zielenią i szybko traci swój świeży wygląd.
ogólnie kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem, jeśli chcesz. Są to bardziej znane warzywa i na pewno bardziej trwałe.
jeśli nie masz pod ręką czerwonej cebuli, możesz użyć zwykłej bieli.
Sałatka bardzo mi się podobała. Obfite mięso i lekki ogórek doskonale komponują się z kwaśno-pikantnym dressingiem. Kolendra i nasiona sezamu nadają niezwykły, interesujący akcent.
taka sałatka doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, a nawet może służyć jako lekka kolacja.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy