skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj miąższ wołowy i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pokrój w cienkie paski o szerokości około centymetra.
Krok 2:
Obierz cebulę i posiekaj w cienkie półpierścienie. Ponieważ cebula jest świeża w sałatce, w razie potrzeby można ją (już posiekaną) zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć minut, aby gorycz i silna ostrość zniknęły. Następnie wrzuć do durszlaka, spuść wodę i cebulę można dodać do sałatki.
Krok 3:
Ogórki umyć i posiekać w paski. Możesz wstępnie obrać ogórki ze skóry. W przypadku zimowych ogórków o długich owocach jest to bardzo istotne, ale w przypadku letnich myślę, że jest to zbędne.
Krok 4:
W sosie dodaj oliwę z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Sok z cytryny lepiej wycisnąć przez sitko, aby miąższ i nasiona nie dostały się do sosu. Wymieszaj sos.
Krok 5:
Posortuj kolendrę, Usuń twarde łodygi. Umyj warzywa i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.
Krok 6:
Włóż wołowinę, ogórek i kolendrę do salaterki. Posolić i polać przygotowanym sosem. Wymieszać. Na wierzchu udekoruj sałatkę sezamem i zieleniną kolendry. Podawaj natychmiast po ugotowaniu.
chcę zauważyć, że ta sałatka będzie dobra nawet z zimowymi ogórkami o długich owocach. Dzięki pikantnemu dressingowi (dressingowi) nikt nie zauważy, że ogórki o długich owocach są znacznie gorsze w smaku od letnich.
przygotuj sałatkę tuż przed podaniem, ponieważ kolendra jest bardzo delikatną zielenią i szybko traci swój świeży wygląd.
ogólnie kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem, jeśli chcesz. Są to bardziej znane warzywa i na pewno bardziej trwałe.
jeśli nie masz pod ręką czerwonej cebuli, możesz użyć zwykłej bieli.
Sałatka bardzo mi się podobała. Obfite mięso i lekki ogórek doskonale komponują się z kwaśno-pikantnym dressingiem. Kolendra i nasiona sezamu nadają niezwykły, interesujący akcent.
taka sałatka doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, a nawet może służyć jako lekka kolacja.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g