skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Podpalamy garnek z wodą
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, przygotuj sos - do rondla włóż masło
Krok 4:
Po stopieniu dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj
Krok 5:
W małych porcjach wlewaj mleko, nie przestając mieszać i rozbijając grudki
Krok 6:
Gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut
Krok 7:
Tymczasem zagotowała się woda-jej sól
Krok 8:
Kładziemy makaron, koniecznie mieszamy i gotujemy tyle, ile producent wskazał na opakowaniu
Krok 9:
Nasz sos już zgęstniał
Krok 10:
Jego sól
Krok 11:
Perchim
Krok 12:
Dodaj gałkę muszkatołową
Krok 13:
Dodaj paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty
Krok 14:
Makaron wrzucamy do durszlaka
Krok 15:
Wyłącz i sos
Krok 16:
Ser trzy i odłóż garść
Krok 17:
Resztę sera wkładamy do sosu i mieszamy
Krok 18:
Rozłóż sos do makaronu
Krok 19:
Wymieszaj. Ser się rozpuścił i przyjemnie sięga po łyżkę... Już w tej formie można jeść i uwierz mi będzie bardzo smacznie
Krok 20:
Ale proponuję pójść trochę dalej
Krok 21:
Rozłóż makaron w wysmarowanej formie i wyrównaj
Krok 22:
Posyp pozostałym serem
Krok 23:
Piec w 180-200 stopniach przez 10-15 minut na złoty kolor
Krok 24:
Układamy na talerzach
Krok 25:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g