pieczony w sosie gotowany makaron

proste, ale bardzo smaczne, delikatne i satysfakcjonujące danie. Makaron z mlekiem i serem lub "mac and cheese" to ulubione codzienne danie Amerykanów. To prawda, że w mojej rodzinie bardzo lubią takie danie. To świetne rozwiązanie na domowy obiad! Ale danie jest bardzo kaloryczne, należy o tym pamiętać)
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 45 % 22 g
272 kcal
IG: 9 / 82 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy garnek z wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, przygotuj sos - do rondla włóż masło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po stopieniu dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małych porcjach wlewaj mleko, nie przestając mieszać i rozbijając grudki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj sos, aż zgęstnieje, około 5 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem zagotowała się woda-jej sól

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy makaron, koniecznie mieszamy i gotujemy tyle, ile producent wskazał na opakowaniu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasz sos już zgęstniał

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jego sól

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Perchim

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj gałkę muszkatołową

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Makaron wrzucamy do durszlaka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyłącz i sos

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ser trzy i odłóż garść

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Resztę sera wkładamy do sosu i mieszamy

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż sos do makaronu

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj. Ser się rozpuścił i przyjemnie sięga po łyżkę... Już w tej formie można jeść i uwierz mi będzie bardzo smacznie

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ale proponuję pójść trochę dalej

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż makaron w wysmarowanej formie i wyrównaj

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp pozostałym serem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piec w 180-200 stopniach przez 10-15 minut na złoty kolor

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Układamy na talerzach

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy