serce indyka w śmietanie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Serca przecinamy na pół, wycinamy nadmiar tłuszczu, a następnie myjemy w durszlaku, czekamy, aż płyn spłynie. Możesz lekko osuszyć serca ręcznikiem papierowym.
2. Obierz i drobno posiekaj cebulę (możesz pokroić w półpierścienie).
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej serca, smaż przez kilka minut, mieszając.
4. Dodaj cebulę, smaż wszystko razem, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
5. Wlej wodę na patelnię, aby przykryły ją serca, sól, gotuj przez 10 minut pod pokrywką na umiarkowanym ogniu.
6. Drobno posiekaj wcześniej umyty i wysuszony koperek.
7. Dodaj śmietanę na patelnię, wlej mąkę, czarny pieprz, włóż koperek, wszystko wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kilka minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serce indyka - 128 kcal/100g