Serce indyka w śmietanie

bardzo smaczna opcja obiadowa dla koneserów podrobów. Serce indyka w śmietanie jest szczególnie dobre do podania z różnymi zbożami-gryką, jęczmieniem, pszenicą, ryżem. Serca w śmietanie dobrze komponują się również z ziemniakami, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Serca z indyka wyróżniają się doskonałym smakiem i wielką korzyścią.
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
150 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Serca przecinamy na pół, wycinamy nadmiar tłuszczu, a następnie myjemy w durszlaku, czekamy, aż płyn spłynie. Możesz lekko osuszyć serca ręcznikiem papierowym.

2. Obierz i drobno posiekaj cebulę (możesz pokroić w półpierścienie).

3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej serca, smaż przez kilka minut, mieszając.

4. Dodaj cebulę, smaż wszystko razem, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

5. Wlej wodę na patelnię, aby przykryły ją serca, sól, gotuj przez 10 minut pod pokrywką na umiarkowanym ogniu.

6. Drobno posiekaj wcześniej umyty i wysuszony koperek.

7. Dodaj śmietanę na patelnię, wlej mąkę, czarny pieprz, włóż koperek, wszystko wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kilka minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serce indyka - 128   kcal/100g

Podobne przepisy