Puff ajapsandal

warstwowa wersja słynnego gruzińskiego dania z warzyw. Ajapsandal jest bardzo aromatyczny, soczysty i pyszny. Możesz go ugotować po prostu na obiad i podać na świątecznym stole. Ponadto przepis jest idealny dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 38 % 6 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotuj warzywa. Umyj je, odetnij łodygi bakłażana, pomidorów i papryki. Usuń nasiona z tego ostatniego. Obierz cebulę i czosnek.
2. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie , paprykę na pół, a następnie każdą połowę w cienkie paski.
3. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na kilka sekund, po wykonaniu nacięcia w poprzek (płytkie, wystarczy wyciąć skórkę). Następnie zanurz pomidora w lodowatej wodzie. Taka prosta metoda pomoże łatwo i szybko usunąć skórkę z pomidorów. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
4. Drobno posiekaj czosnek i zioła.
5. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (2 łyżki stołowe), włóż cebulę, gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Nie musisz mocno smażyć cebuli, powinna pozostać półprzezroczysta.
6. Umieść paprykę na patelni, przykryj pokrywką, gotuj wszystko razem przez 5 minut na dużym ogniu.
7. Zmniejsz ciepło do średniego, włóż pomidory, wymieszaj. Gotuj warzywa przez 5 minut, po czym wyłącz ogień.
8. Dodaj sól, pieprz, czosnek i zioła do warzyw (zachowaj część zieleni do dekoracji gotowego dania). Dobrze wymieszaj.
9. Pokrój bakłażany na talerze o grubości 3 mm, natrzyj je odrobiną soli.
10. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni. Włóż do niego talerze z bakłażana, smaż je na złoty kolor z obu stron. Nie trzeba mocno smażyć - powinny pozostać miękkie i soczyste. Połóż gotowe talerze na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
11. W pięknym pojemniku ułóż warstwy bakłażana i duszonych warzyw. Danie można podgrzać lub podawać na zimno.
12. Gotowy ajapsandal posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy