skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj warzywa. Umyj je, odetnij łodygi bakłażana, pomidorów i papryki. Usuń nasiona z tego ostatniego. Obierz cebulę i czosnek.
2. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie , paprykę na pół, a następnie każdą połowę w cienkie paski.
3. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na kilka sekund, po wykonaniu nacięcia w poprzek (płytkie, wystarczy wyciąć skórkę). Następnie zanurz pomidora w lodowatej wodzie. Taka prosta metoda pomoże łatwo i szybko usunąć skórkę z pomidorów. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
4. Drobno posiekaj czosnek i zioła.
5. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (2 łyżki stołowe), włóż cebulę, gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Nie musisz mocno smażyć cebuli, powinna pozostać półprzezroczysta.
6. Umieść paprykę na patelni, przykryj pokrywką, gotuj wszystko razem przez 5 minut na dużym ogniu.
7. Zmniejsz ciepło do średniego, włóż pomidory, wymieszaj. Gotuj warzywa przez 5 minut, po czym wyłącz ogień.
8. Dodaj sól, pieprz, czosnek i zioła do warzyw (zachowaj część zieleni do dekoracji gotowego dania). Dobrze wymieszaj.
9. Pokrój bakłażany na talerze o grubości 3 mm, natrzyj je odrobiną soli.
10. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni. Włóż do niego talerze z bakłażana, smaż je na złoty kolor z obu stron. Nie trzeba mocno smażyć - powinny pozostać miękkie i soczyste. Połóż gotowe talerze na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
11. W pięknym pojemniku ułóż warstwy bakłażana i duszonych warzyw. Danie można podgrzać lub podawać na zimno.
12. Gotowy ajapsandal posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g