skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek twaróg należy przetrzeć przez duże sito lub rozgnieść. Osobiście szlifuję go w elektrycznej maszynce do mięsa. Po tym, jak twaróg pozbył się dużych grudek, musisz zmielić żółtko z pół łyżki cukru i wymieszać z twarogiem.
tę masę dobrze mieszam mikserem i mieszam z solą. Teraz twarożek można odstawić na chwilę i ubić białko jajka. I już ubite białko wlewam do masy twarogowej, ponownie mieszam, stopniowo dodając 2 łyżki mąki i śmietanę.
Kiedy ciasto na placki z twarogu jest gładkie, zabieram się do pieczenia placków. Rozprowadzam je na patelni łyżką stołową. Ale placki z twarogu mogą być trochę uciążliwe, więc posypuję je lekko mąką i rozprowadzam na gorącej patelni.
jeśli lubisz słodsze placki twarogowe, ale w domu nie ma dżemu, posyp cukrem pudrem przed podaniem. Okaże się bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g