kotlety z kałamarnicy

te kotlety mają tylko jeden minus-są spożywane bardzo szybko!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 32 % 8 g
119 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
proponowany przepis kulinarny nie jest skomplikowany. A jednak jedzenie, które teraz spróbujemy przygotować, może okazać się prawdziwą ucztą dla smakoszy preferowanych przez miłośników owoców morza. Czego potrzebujemy do gotowania. Kalmary obrać i opłukać, podsmażyć cebulę, ugotować czosnek, namoczyć w bulionie lub w wodzie, a następnie wycisnąć chleb i przepuścić całość przez maszynkę do mięsa. Tak, prawie zapomniałem, składniki należy dokładnie wymieszać przed przepuszczeniem ich przez maszynę do mięsa. Następnie pozostaje nam uformować kotlety. Musimy je panierować w bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju roślinnym. Cóż, w zasadzie to wszystko, kotlety z kałamarnicy są gotowe! Teraz możesz podawać je do stołu i tylko na gorąco, ponieważ jedzenie jest o wiele smaczniejsze. Podawane jako osobne danie. Ale wolę to robić oprócz puree ziemniaczanego. Goście z pewnością docenią twój talent kulinarny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy