skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bakłażany obrane ze skóry kroimy w plasterki, które posypujemy solą na chwilę, aby usunąć gorycz. W głębokiej misce sałatkowej wkładamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek, zioła i posiekane orzechy w moździerzu z solą, aby uwolniły olej. Parzymy pimidory wrzącą wodą, usuwamy skórę i kroimy na kawałki. Wyciśnij bakłażany i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym z obu stron pod pokrywką. Następnie wkładamy je do osobnej miski i dusimy pomidory na tej samej patelni, aż pozostanie trochę soku. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać ostrą paprykę. Następnie dodaj bakłażana i gotuj pod pokrywką przez kolejne 3-4 minuty. Przygotowaną masę rozprowadzamy w salaterce z warzywami, solą, pieprzem, polewamy octem winnym, mieszamy i schładzamy. Bakłażany z orzechami są używane jako drugie danie lub jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g