bakłażan z warzywami i orzechami włoskimi do dekoracji

bardzo smaczna i zdrowa przekąska pochodząca ze słonecznej Gruzji! Kulinarny przepis na to danie pochodzi z Gruzji. Bakłażan z orzechami to świetne jedzenie podczas postu.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 50 % 6 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

bakłażany obrane ze skóry kroimy w plasterki, które posypujemy solą na chwilę, aby usunąć gorycz. W głębokiej misce sałatkowej wkładamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek, zioła i posiekane orzechy w moździerzu z solą, aby uwolniły olej. Parzymy pimidory wrzącą wodą, usuwamy skórę i kroimy na kawałki. Wyciśnij bakłażany i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym z obu stron pod pokrywką. Następnie wkładamy je do osobnej miski i dusimy pomidory na tej samej patelni, aż pozostanie trochę soku. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać ostrą paprykę. Następnie dodaj bakłażana i gotuj pod pokrywką przez kolejne 3-4 minuty. Przygotowaną masę rozprowadzamy w salaterce z warzywami, solą, pieprzem, polewamy octem winnym, mieszamy i schładzamy. Bakłażany z orzechami są używane jako drugie danie lub jako dodatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy