sałatka jajeczna

sałatka bogata w białko i witaminy doprowadzi całą rodzinę do wschodu!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 79 % 31 g
węglowodany 5 % 2 g
275 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
najpierw ubij surowe jajka z mlekiem i solą w mikserze, a następnie wlej masę na patelnię i trochę podgrzej. Powinieneś dostać rodzaj kleiku, a nie gotowego gęstego omletu. Ta kleik służy jako podstawa sałatki jajecznej, której kulinarny przepis słyszałem zeszłej zimy w audycji radiowej. Pozostawiam kleik do ostygnięcia i wcieram go w jednorodną masę widelcem. Drobno posiekaj cebulę, koperek i natkę pietruszki i ubij masło w mikserze. Wszystko to mieszam i, jeśli to konieczne, przepuszczam przez blender. Okazuje się, że najdelikatniejszy olej, który podaję na prawie wszystkie uroczyste okazje. Tak, i tylko w weekendy często go gotuję. Bardzo smaczne na tradycyjnych porannych tostach z białego chleba pszennego lub na pikantnych zakupionych bułkach. Lubię robić sobie kanapki z sałatką jajeczną i serem. Najczęściej biorę do tego twarde słonawe odmiany, czasem ser, a nawet suluguni. To jedzenie nigdy nie pozostaje długo na świątecznym stole, pomimo łatwości przygotowania i prostego zestawu składników.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy