sałatka jajeczna
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ubij surowe jajka z mlekiem i solą w mikserze, a następnie wlej masę na patelnię i trochę podgrzej. Powinieneś dostać rodzaj kleiku, a nie gotowego gęstego omletu. Ta kleik służy jako podstawa sałatki jajecznej, której kulinarny przepis słyszałem zeszłej zimy w audycji radiowej. Pozostawiam kleik do ostygnięcia i wcieram go w jednorodną masę widelcem. Drobno posiekaj cebulę, koperek i natkę pietruszki i ubij masło w mikserze. Wszystko to mieszam i, jeśli to konieczne, przepuszczam przez blender. Okazuje się, że najdelikatniejszy olej, który podaję na prawie wszystkie uroczyste okazje. Tak, i tylko w weekendy często go gotuję. Bardzo smaczne na tradycyjnych porannych tostach z białego chleba pszennego lub na pikantnych zakupionych bułkach. Lubię robić sobie kanapki z sałatką jajeczną i serem. Najczęściej biorę do tego twarde słonawe odmiany, czasem ser, a nawet suluguni. To jedzenie nigdy nie pozostaje długo na świątecznym stole, pomimo łatwości przygotowania i prostego zestawu składników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g