skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną duszoną kapustę z kurczakiem, przygotujemy wszystkie składniki zgodnie z listą. Myjemy warzywa, cebulę i marchewkę. Mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części kurczaka, a także skrzydeł, ud na kości. Ale w tym przepisie używamy fileta z kurczaka. Do dressingu weź trochę koncentratu pomidorowego, z przypraw-przyprawy do kurczaka i do smażenia kurczaka – olej roślinny.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka w dużą kostkę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na dno patelni, podgrzej go i włóż pokrojony filet do kasryuli.
Krok 4:
Smaż filety przez 5 minut na dużym ogniu, następnie dodaj przyprawy i smaż dalej przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Podczas smażenia kurczaka posiekaj cebulę w kostkę i trzy marchewki na tarce.
Krok 6:
Wlej cebulę i marchewkę do rondla na filet, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Następnie posolić kurczaka z cebulą i marchewką, gotować przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
W międzyczasie drobno posiekaj kapustę.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy do rondla, wymieszaj.
Krok 10:
Po koncentracie pomidorowym włóż posiekaną kapustę do rondla.
Krok 11:
Wymieszaj kapustę z resztą składników w rondlu.
Krok 12:
Wlej wodę do garnka na kapustę z kurczakiem, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień.
Krok 13:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj kapustę z kurczakiem przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 14:
Podawaj duszoną kapustę z gorącym kurczakiem, Możesz jako niezależne danie lub możesz z dodatkami-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g