duszona kapusta z kurczakiem i marchewką w garnku

obfite gorące danie z jarmużu z filetem z kurczaka. To danie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennego menu. Mięso z kurczaka z warzywami nie musi być zbyt smażone, tylko do lekkiego zrumienienia mięsa – w rezultacie gotowa duszona kapusta powinna uzyskać jasny pomarańczowy kolor.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 33 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną duszoną kapustę z kurczakiem, przygotujemy wszystkie składniki zgodnie z listą. Myjemy warzywa, cebulę i marchewkę. Mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części kurczaka, a także skrzydeł, ud na kości. Ale w tym przepisie używamy fileta z kurczaka. Do dressingu weź trochę koncentratu pomidorowego, z przypraw-przyprawy do kurczaka i do smażenia kurczaka – olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na dno patelni, podgrzej go i włóż pokrojony filet do kasryuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż filety przez 5 minut na dużym ogniu, następnie dodaj przyprawy i smaż dalej przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia kurczaka posiekaj cebulę w kostkę i trzy marchewki na tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cebulę i marchewkę do rondla na filet, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posolić kurczaka z cebulą i marchewką, gotować przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie drobno posiekaj kapustę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do rondla, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po koncentracie pomidorowym włóż posiekaną kapustę do rondla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj kapustę z resztą składników w rondlu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wodę do garnka na kapustę z kurczakiem, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj kapustę z kurczakiem przez 30 minut na małym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj duszoną kapustę z gorącym kurczakiem, Możesz jako niezależne danie lub możesz z dodatkami-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy