Baranina duszona ze śliwkami

mężczyźni nie mogą się oprzeć! Satysfakcjonujące, proste i szybkie! Ugotuje nawet leniwy!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
187 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
rzadko jadłem jagnięcinę, ponieważ zawsze odpychał mnie specyficzny zapach jedzenia z tego mięsa. Ale pewnego dnia odwiedziłem jednego z moich przyjaciół (ona jest muzułmanką), gdzie poczęstowano mnie niesamowitym daniem. Kiedy powiedziano mi, że tak bardzo podziwiam jagnięcinę, wpadłem w otępienie. Od tego dnia zrewidowałem swój stosunek do tego mięsa i zdałem sobie sprawę, że najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie go. Teraz chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to samo danie, którym byłem wtedy traktowany, a mianowicie duszoną jagnięcinę ze śliwkami. Najpierw oddziel mięso od kości, pokrój je na małe kawałki, sól, lekko zwiń w mące. Teraz smaż jagnięcinę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, dodaj trochę wody i gotuj całą tę masę do połowy ugotowanej, mieszając. Następnie dodaj umyte, uwolnione od pestek owoce śliwki na patelnię i kontynuuj duszenie, aż owoce będą miękkie. Oto danie i gotowe. Przed podaniem musisz doprawić go cynamonem. Podawaj jagnięcinę z ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy