Baranina duszona ze śliwkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
rzadko jadłem jagnięcinę, ponieważ zawsze odpychał mnie specyficzny zapach jedzenia z tego mięsa. Ale pewnego dnia odwiedziłem jednego z moich przyjaciół (ona jest muzułmanką), gdzie poczęstowano mnie niesamowitym daniem. Kiedy powiedziano mi, że tak bardzo podziwiam jagnięcinę, wpadłem w otępienie. Od tego dnia zrewidowałem swój stosunek do tego mięsa i zdałem sobie sprawę, że najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie go. Teraz chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to samo danie, którym byłem wtedy traktowany, a mianowicie duszoną jagnięcinę ze śliwkami. Najpierw oddziel mięso od kości, pokrój je na małe kawałki, sól, lekko zwiń w mące. Teraz smaż jagnięcinę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, dodaj trochę wody i gotuj całą tę masę do połowy ugotowanej, mieszając. Następnie dodaj umyte, uwolnione od pestek owoce śliwki na patelnię i kontynuuj duszenie, aż owoce będą miękkie. Oto danie i gotowe. Przed podaniem musisz doprawić go cynamonem. Podawaj jagnięcinę z ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g