skład / składniki
metoda gotowania
Owoce morza-ile gadżetów jest ukrytych w tym słowie. Nie wyobrażam sobie już swojej diety bez nich. Staram się dodawać różne owoce morza do wielu przepisów kulinarnych. I jakie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że okazuje się, że w kuchni portugalskiej można znaleźć również różnorodne dania z owocami morza. I oto jeden z tych przepisów, którymi chcę się z wami podzielić. Pozwólcie więc, że przedstawię:" duszone kalmary " gwóźdź naszego programu. Ogólnie rzecz biorąc, kalmary to nie tylko szalone smaczne, ale także bardzo zdrowe jedzenie. Dlatego zdecydowałem się na nich.
biorę kalmary i kroję w cienkie paski. Drobno posiekaj cebulę i posiekaj czosnek. Biorę pomidory i obieram je ze skóry. Następnie kroję w plasterki. Połącz posiekaną cebulę i pomidory i włóż do rondla. Teraz smaż to wszystko na oliwie z oliwek, dodaj cukier i szczelnie przykryj pokrywką, aż pomidory uwolnią sok. Zwracam uwagę na kalmary i dodaję je do warzyw. Biorę białe, lekkie wino i wlewam do mieszanki, którą mam. Jest też trochę soku z cytryny. Teraz wszystko posolę i pieprzę. Do rondla dodam zmiksowaną mieloną bazylię, drobno posiekaną natkę pietruszki i czosnek. I dusić moje danie, mieszając, przez 2-3 minuty i usunąć z ognia.
zwykle staram się jak najszybciej podać takie danie, ponieważ pełny smak można docenić tylko na gorąco. Moi krewni uwielbiają ten pyszny przepis. Myślę, że twoi bliscy też to docenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g