skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w Portugalii warzywa, zwłaszcza fasola, są bardzo lubiane jako dodatek. Jest gotowany i smażony, podawany jako zimne i gorące przekąski, dodawany do sałatki. Z historii wiadomo, że podczas oblężenia przez wojska napoleońskie w 1807 roku mieszkańcy Lizbony uciekali przed głodem, uprawiając warzywa, głównie fasolę i kapustę. Od tego czasu pozostała miłość do potraw warzywnych.
ugotuj fasolę po portugalsku. Jeśli masz świeże strąki fasoli, musisz je pokroić i odciąć zupełnie niepotrzebne gałązki. Jeśli twoja fasola jest zamrożona, nie musisz z nią nic robić. Łuk tryb pierścienie. Pomidory należy obrać. Aby to zrobić, wykonujemy nacięcie krzyżowe w górnej części pomidora, wkładamy wszystkie pomidory do miski i zalewamy wrzącą wodą, usuwamy skórkę i kroimy pomidory w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż wszystkie warzywa, a następnie dodaj gorącą wodę, sól, pieprz, gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dodaj mąkę rozcieńczoną odrobiną wody do warzyw. Wyłącz ogień, dopraw octem i posyp natką pietruszki. Okazało się, że jest to świetny i szybki dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g