fasolka szparagowa duszona z warzywami po portugalsku

pyszne danie warzywne jest idealne na lekki obiad!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
59 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

w Portugalii warzywa, zwłaszcza fasola, są bardzo lubiane jako dodatek. Jest gotowany i smażony, podawany jako zimne i gorące przekąski, dodawany do sałatki. Z historii wiadomo, że podczas oblężenia przez wojska napoleońskie w 1807 roku mieszkańcy Lizbony uciekali przed głodem, uprawiając warzywa, głównie fasolę i kapustę. Od tego czasu pozostała miłość do potraw warzywnych.

ugotuj fasolę po portugalsku. Jeśli masz świeże strąki fasoli, musisz je pokroić i odciąć zupełnie niepotrzebne gałązki. Jeśli twoja fasola jest zamrożona, nie musisz z nią nic robić. Łuk tryb pierścienie. Pomidory należy obrać. Aby to zrobić, wykonujemy nacięcie krzyżowe w górnej części pomidora, wkładamy wszystkie pomidory do miski i zalewamy wrzącą wodą, usuwamy skórkę i kroimy pomidory w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż wszystkie warzywa, a następnie dodaj gorącą wodę, sól, pieprz, gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dodaj mąkę rozcieńczoną odrobiną wody do warzyw. Wyłącz ogień, dopraw octem i posyp natką pietruszki. Okazało się, że jest to świetny i szybki dodatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy