skład / składniki
metoda gotowania
tutaj, tutaj, i na pewno byłem tak zdezorientowany-co to jest tofu? Okazało się, że to twaróg. Jest wytwarzany z soi z dodatkiem środka zagęszczającego do świeżego, gorącego mleka sojowego. Tofu zaczęto produkować dawno temu. A dziś jest najczęstszym gościem kuchni azjatyckiej, szeroko stosowanym przez wegetarian.
nawiasem mówiąc, tofu, które można również zamrozić do pięciu miesięcy, produkt białkowy, najbardziej uniwersalny i ekonomiczny. Wyróżnia się niską kalorycznością oraz niską zawartością tłuszczu i węglowodanów. Tofu prawie nie ma własnego smaku, chociaż doskonale pochłania inne zapachy, dobrze komponując się z innymi składnikami. Albo z chili, albo z kakao, albo w gulaszu z zupami-tofu będzie miało oryginalny smak.
tofu to świetny pokarm dla każdego, kto ma słaby żołądek, jest idealny dla osób cierpiących na choroby serca, jest zawarty w diecie dla alergików, którzy reagują na jajka i mleko.
więc zaczynamy przygotowywać nasze jedzenie? Nawiasem mówiąc, mówimy o duszonym Tofu z jajkami. Zgodnie z tym przepisem kulinarnym tofu należy lekko ugotować w bulionie. Następnie należy go rozgnieść widelcem. Po ugotowaniu makaronu wrzuć go do durszlaka i spłucz. Po oczyszczeniu grzybów opłucz je i pokrój w cienkie paski.
a teraz połączymy tofu ze składnikami. Dodaj do niego surowe jajka, przygotowane grzyby i makaron oraz paprykę posiekaną w paski. Dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie Posol-podpiecz. Po wyjęciu krewetek ze słoika odcedź sok i dodaj do tofu. I ponownie wymieszaj.
mam nadzieję, że masz parowiec? Wyłóż folią spożywczą i połóż na niej przygotowaną masę. Nasze danie należy gotować przez 15 minut. Po usunięciu folii pokrój naczynie na kawałki.
podawaj z sosem sojowym, dekorując ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g