jagnięcina z ziemniakami po irlandzku Irish stu

bardzo gęsty i pyszny lunch pochodzący z Irlandii! Kuchnia Irlandzka wyróżnia się połączeniem prostoty i sytości potraw z ich niesamowitym smakiem. Nazywanie go wyrafinowanym nie pozwala tylko na to, że tym epitetem jesteśmy przyzwyczajeni do nagradzania egzotycznych sprzedawców, do których irlandzkie jedzenie nie należy. Ale jeśli osoba pracująca fizycznie potrzebuje obfitego obiadu, to jagnięcina z ziemniakami po irlandzku & quot; Irish stu" jest właśnie tym, czego potrzeba, aby zaspokoić nawet najbardziej Wilczy głód. Gotuję to danie zwykle w środku mroźnej zimy, po wesołej serii ferii zimowych, kiedy różne sałatki są już zmęczone.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 45 % 9 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jagnięcina, ziemniaki, cebula, marchew, liście laurowe i pietruszka czarny pieprz mielony i kminek - produkty do gotowania & quot; jagnięcina z ziemniakami po irlandzku Irish Stew"

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jagnięcinę na kawałki, posiekaj marchewki w paski, drobno posiekaj cebulę, pokrój ziemniaki w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso z przyprawami i solą do rondla lub głębokiej patelni, napełnij wodą, aby mięso było całkowicie w wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mięso cebulą, mokówką

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ziemniaki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki nie surowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

jagnięcinę kroję na małe kawałki i posypuję przyprawami i drobno posiekaną cebulą,a następnie dodaję. Wkładam do rondla i napełniam wodą, aby kawałki jagnięciny były całkowicie pokryte. Tam też wszystkie ziemniaki i marchewki pokrojone w paski, więcej cebuli i tuszy, aż mięso i ziemniaki zostaną ugotowane. W żadnym wypadku nie należy mieszać jagnięciny z ziemniakami podczas gotowania. Czasami podnoszę patelnię nad ogień i potrząsam nią. Ziemniaki gotowane w wodzie tworzą pozory rodzaju sosu o gęstej konsystencji. Do rondla z gotowym jedzeniem dodaję posiekane bardzo drobno warzywa. Kładę patelnię na środku stołu na gorącym stojaku, a obok glinianą miskę pikli. Każdy weźmie tyle, ile chce i będzie mógł jeść, a jedzenie pod pokrywką pozostanie gorące przez dłuższy czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy