skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jagnięcina, ziemniaki, cebula, marchew, liście laurowe i pietruszka czarny pieprz mielony i kminek - produkty do gotowania & quot; jagnięcina z ziemniakami po irlandzku Irish Stew"
Krok 2:
Pokrój jagnięcinę na kawałki, posiekaj marchewki w paski, drobno posiekaj cebulę, pokrój ziemniaki w paski.
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Włóż mięso z przyprawami i solą do rondla lub głębokiej patelni, napełnij wodą, aby mięso było całkowicie w wodzie.
Krok 7:
Posyp mięso cebulą, mokówką
Krok 8:
Rozłóż ziemniaki
Krok 9:
Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki nie surowe.
Krok 10:
jagnięcinę kroję na małe kawałki i posypuję przyprawami i drobno posiekaną cebulą,a następnie dodaję. Wkładam do rondla i napełniam wodą, aby kawałki jagnięciny były całkowicie pokryte. Tam też wszystkie ziemniaki i marchewki pokrojone w paski, więcej cebuli i tuszy, aż mięso i ziemniaki zostaną ugotowane. W żadnym wypadku nie należy mieszać jagnięciny z ziemniakami podczas gotowania. Czasami podnoszę patelnię nad ogień i potrząsam nią. Ziemniaki gotowane w wodzie tworzą pozory rodzaju sosu o gęstej konsystencji. Do rondla z gotowym jedzeniem dodaję posiekane bardzo drobno warzywa. Kładę patelnię na środku stołu na gorącym stojaku, a obok glinianą miskę pikli. Każdy weźmie tyle, ile chce i będzie mógł jeść, a jedzenie pod pokrywką pozostanie gorące przez dłuższy czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g