duszona jagnięcina z warzywami i aronią
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
kiedy jest deszczowa jesień, jedyne pocieszenie pozostaje dla oczu, które tęsknią za letnimi kolorami-skupiska dojrzałej jarzębiny. Kiedy jarzębina jest dojrzała, Zwykle gotuję duszoną jagnięcinę z warzywami i aronią. Bardzo smaczne, po prostu wspaniałe jedzenie, którego przepis kulinarny zasugerował mi znajomy kucharz. Marchewki i cebulę kroję w paski, a kapustę siekam jak na barszczu. Mięso jagnięce kroję w krótkie paski i gotuję w osolonej wodzie. Przekładam jagnięcinę na patelnię, przykrywam warstwą warzyw i miąższu jagód aronii. Następnie wkładam marynowane grzyby. Sól i gulasz w rondlu na małym ogniu. Gotowe danie podaję na stole posypanym pokruszonym czosnkiem i ozdobionym ziołami. Kiedy gotuję duszoną jagnięcinę z warzywami i aronią, wszyscy goście niecierpliwie rzucają się na przekąski, ponieważ smaku tego wspaniałego jedzenia nie można spokojnie znieść i nic nie jeść. Jest w tym jedna zaleta: kiedy danie jest gotowe, wystarczy dla wszystkich, choć nie zawsze. Kilka razy miałem już okazję gotować ponownie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g