duszona jagnięcina z warzywami i aronią

wypełni twój dzień jasnymi letnimi kolorami!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 16 % 3 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
kiedy jest deszczowa jesień, jedyne pocieszenie pozostaje dla oczu, które tęsknią za letnimi kolorami-skupiska dojrzałej jarzębiny. Kiedy jarzębina jest dojrzała, Zwykle gotuję duszoną jagnięcinę z warzywami i aronią. Bardzo smaczne, po prostu wspaniałe jedzenie, którego przepis kulinarny zasugerował mi znajomy kucharz. Marchewki i cebulę kroję w paski, a kapustę siekam jak na barszczu. Mięso jagnięce kroję w krótkie paski i gotuję w osolonej wodzie. Przekładam jagnięcinę na patelnię, przykrywam warstwą warzyw i miąższu jagód aronii. Następnie wkładam marynowane grzyby. Sól i gulasz w rondlu na małym ogniu. Gotowe danie podaję na stole posypanym pokruszonym czosnkiem i ozdobionym ziołami. Kiedy gotuję duszoną jagnięcinę z warzywami i aronią, wszyscy goście niecierpliwie rzucają się na przekąski, ponieważ smaku tego wspaniałego jedzenia nie można spokojnie znieść i nic nie jeść. Jest w tym jedna zaleta: kiedy danie jest gotowe, wystarczy dla wszystkich, choć nie zawsze. Kilka razy miałem już okazję gotować ponownie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy