Indyk duszony z warzywami w sosie winnym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie tak niesamowitego posiłku jak indyk duszony w sosie winnym nie będzie trudne nawet dla tych, którzy próbują to zrobić po raz pierwszy. Ponieważ ten przepis kulinarny jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bierzemy średniego indyka, oczyszczamy go z wnętrzności i spłukujemy. Następnie kroimy na porcje, pocieramy solą i pieprzem i smażymy w margarynie. W tym czasie mieszamy przecier pomidorowy i wino w osobnej misce. Od czasu do czasu dodajemy do mięsa naszą mieszankę winno-pomidorową i dusimy na małym ogniu. Obierz cebulę i kapustę i drobno posiekaj. Wlej mięso słonecznika na inną patelnię i duś kapustę z cebulą. Grzyby-lepiej wziąć białe, umyć, usunąć film i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. następnie kroimy je w małe kostki. Do tego czasu nasza kapusta stanie się bardzo miękka, wtedy dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Przesiej mąkę do miski, wlej trochę wywaru grzybowego i śmietany. Następnie wlej tę mieszaninę na patelnię z kapustą, wymieszaj. Kładziemy tam nasze prawie gotowe mięso i dusimy indyka z kapustą, aż będzie całkowicie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g