Indyk duszony z warzywami w sosie winnym

wspaniałe danie na romantyczny wieczór!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
przygotowanie tak niesamowitego posiłku jak indyk duszony w sosie winnym nie będzie trudne nawet dla tych, którzy próbują to zrobić po raz pierwszy. Ponieważ ten przepis kulinarny jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bierzemy średniego indyka, oczyszczamy go z wnętrzności i spłukujemy. Następnie kroimy na porcje, pocieramy solą i pieprzem i smażymy w margarynie. W tym czasie mieszamy przecier pomidorowy i wino w osobnej misce. Od czasu do czasu dodajemy do mięsa naszą mieszankę winno-pomidorową i dusimy na małym ogniu. Obierz cebulę i kapustę i drobno posiekaj. Wlej mięso słonecznika na inną patelnię i duś kapustę z cebulą. Grzyby-lepiej wziąć białe, umyć, usunąć film i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. następnie kroimy je w małe kostki. Do tego czasu nasza kapusta stanie się bardzo miękka, wtedy dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Przesiej mąkę do miski, wlej trochę wywaru grzybowego i śmietany. Następnie wlej tę mieszaninę na patelnię z kapustą, wymieszaj. Kładziemy tam nasze prawie gotowe mięso i dusimy indyka z kapustą, aż będzie całkowicie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy