ketchup chili na zimę

sos pomidorowy o słodkawym smaku i pikantnym finiszu. Ketchup chili przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny i zdrowy, ponieważ jest przygotowywany własnymi rękami bez szkodliwych dodatków i konserwantów. Sól, cukier i stopień ostrości można dostosować do własnych upodobań.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
80 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić keczup chili na zimę? Do keczupu wybierz dojrzałe i soczyste pomidory. Papryczki chili lepiej sprawdź smak - czy naprawdę są ostre. Dobrze opłucz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej oliwę z oliwek do rondla z grubym dnem, podgrzej. Pokrój pomidory na ćwiartki, Wyślij do rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryczki chili obierz z żył i nasion, drobno posiekaj i wyślij do pomidorów. Dusić do puree. Dusiłem przez około półtorej godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie ostudź trochę i zmiel blenderem. Wyślij ponownie do ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę oczyścić z żył i nasion, pokroić w drobną kostkę, wysłać na patelnię do pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć skrobię zimną wodą, wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany czosnek do przyszłego keczupu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie wprowadź skrobię cienkim strumieniem, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciągnij słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Wolę robić to w piekarniku. Wstawiam puszki do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 stopni i minutnik na 20 minut. Wlej gorący keczup do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami, przykryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu-piwnicy lub lodówce. Ketchup chili na zimę jest gotowy! Smacznego i udanych przygotowań!

domowy ketchup chili okazuje się bardzo smaczny, umiarkowanie palący, bardzo podobał mi się mój domowy! Jeśli lubisz ostrzej, możesz dodać kolejną papryczkę chili. Jedyną rzeczą, którą może następnym razem zmienię, jest ponowne zmielenie blendera w kroku szóstym, aby uzyskać jednolitą strukturę. Nadal możesz zmielić przez sito, aby pozbyć się nasion i cienkiej skóry, ale nie musisz tego robić, jeśli chcesz. Z podanej liczby składników dostałem dwa półlitrowe słoiki keczupu chili.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy