skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić basmę w kotle? Przed włożeniem do kotła musisz przygotować składniki. Kurduk pokroić w cienkie talerze
Krok 2:

Pokrój cebulę w półpierścienie, usuwając rdzeń
Krok 3:

Marchewki pokroić w pierścienie o grubości około 4-5 mm
Krok 4:

Pokrój pomidora w ten sam sposób na pierścienie, usuwając rdzeń
Krok 5:

Cukinię pokroić w pierścienie o grubości około 5 mm
Krok 6:

Słodkiej papryki wyciąć rdzeń z nasionami i pokroić w grube paski
Krok 7:

Obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki
Krok 8:

Pokrój mięso jagnięce na średnie kawałki
Krok 9:

Przed włożeniem mięsa do kotła należy go krótko marynować w przyprawach (kolendra, zira) i soli
Krok 10:

Pokrój kapustę na duże kawałki, podczas gdy duże i szorstkie arkusze górne z kapusty należy usunąć i odłożyć osobno. Przydadzą się pod koniec układania składników w kotle
Krok 11:

Pokrywamy dno kotła warstwą kurdyuka
Krok 12:

Następna warstwa mięsa
Krok 13:

Dalej cebula
Krok 14:

Następnie marchewka. Na tym etapie musisz pieprz, sól, dodać zirę i kolendrę
Krok 15:

Warstwa pomidora. I znowu przyprawy
Krok 16:

W kotle opuszczamy czosnek, wykonując nacięcia w poprzek, aby szybciej wypuścił sok
Krok 17:

Dodaj ostrą paprykę
Krok 18:

Warstwa cukinii
Krok 19:

Na wierzchu cukinii papryka i przyprawy
Krok 20:

Następnie połóż warstwę ziemniaków. Nie powinien stykać się z warstwą pomidorów, ponieważ ziemniaki będą twarde po duszeniu z pomidorami. Ziemniaki należy również posypać przyprawami do smaku
Krok 21:

Na ziemniakach kładziemy kapustę, pęczek zieleni
Krok 22:

Przykryj całą zawartość kotła liśćmi kapusty odstawionymi na bok
Krok 23:

Przykrywamy kocioł i kładziemy go na bardzo małym ogniu. W takim przypadku zainstaluj prasę na górze pokrywy. Konieczne jest dociśnięcie pokrywy czymś ciężkim do kotła. Pozostaw do duszenia przez dwie lub trzy godziny
Krok 24:

Po określonym czasie danie będzie gotowe. Do duszonych warzyw i mięsa nie zapomnij podać bulionu w osobnym pojemniku!
bulion jest bardzo cenny w tym przepisie. Soki warzywne nasączone mięsem jagnięcym o Smaku Zira są najbardziej przydatne w tym przepisie. Dlatego bulion należy podawać do gulaszu i warzyw w osobnym pojemniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g



