strudli z mięsem i ziemniakami po niemiecku

oryginalne, bujne, niezwykłe, wykonane z prostych produktów! Strudli z mięsem i ziemniakami po niemiecku to bułeczki z lokami gotowane na parze z gulaszem i ziemniakami. Okazuje się natychmiast i danie, i chleb. Kiszona kapusta dodaje pikanterii, a strudli sprawia, że jest obfity i domowy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 47 % 14 g
165 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić strudli z mięsem i ziemniakami po niemiecku? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Jak zrobić ciasto? Przygotuj dla niego jedzenie. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć świeże, prasowane, wtedy będą potrzebować 10 gramów. Weź rafinowany olej, bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do temperatury 38-40 stopni. W dotyku stanie się przyjemnie ciepły, ale nie gorący. Wlej wodę do dużej miski. Wlej tam drożdże, cukier i sól, wlej olej roślinny. Dobrze wymieszaj potrawy trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski z wodą. To nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, prosto rękami, dość szybko zbierze się w grudkę i przestanie przyklejać się do rąk. Ugniataj, aż będzie gładka, gładka. Zagniatałam ciasto w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się takie, zrób z niego kulkę, włóż do miski. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę, aby się podnieść. Wkładam ciasto do wyłączonego piekarnika, nie ma przeciągów i jest dość ciepło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto rośnie, zajmij się daniem głównym-mięsem i ziemniakami. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź wieprzowinę, jeśli to możliwe, z miękkiej części, będzie smaczniejsza. Mam carbonade, wystarczy szyja, łopatka lub polędwica. Nie rezygnuj z dodawania kapusty — dzięki niej danie nabiera szczególnego smaku. Umyj i obierz warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj mięso i dobrze osusz, aby nadmiar wilgoci nie przeszkadzał w smażeniu. Pokrój go na średniej wielkości kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marchewki-w kółko lub w paski, jak chcesz. Możesz po prostu zetrzeć go na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ziemniaki na takie same kawałki jak mięso, wtedy danie będzie wyglądać pięknie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej roślinny. Umieść mięso na patelni. Smaż, podrzucając, aż będzie lekko złoty, około 2 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cebulę i marchewkę do mięsa. Kontynuuj pieczenie mięsa z warzywami na dużym ogniu, mieszając je jeszcze przez kilka minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wlej szklankę wrzącej wody na patelnię, dodaj sól i pieprz. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw mięso na wolnym ogniu przez 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie dodaj kapustę do mięsa, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto w międzyczasie podwoi się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż go na stole i zwiń w warstwę około 20*30 cm, grubość warstwy 5-7 mm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Upuść trochę oleju roślinnego na ciasto, posmaruj go pędzlem do gotowania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zwinąć ciasto w rolkę wzdłuż dłuższego boku, ścisnąć szew. Pokrój rolkę na kawałki, 8 lub 10 sztuk. Lekko spłaszczyłem każdą rolkę, aby strudleyy były schludniejsze.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połóż warstwę ziemniaków na mięsie z kapustą. Wlej trochę więcej wrzącej wody do poziomu ziemniaków, nie więcej. Bułki strudli będą musiały być gotowane na parze, a nie gotowane w wodzie. Posolić warstwę ziemniaków.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ułóż strudlesy na ziemniakach, pozostawiając między nimi odstępy, ponieważ zwiększą rozmiar.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj patelnię pokrywką, podgrzej nieco poniżej średniej. Gotuj naczynie przez 20 minut, w żadnym wypadku nie otwieraj pokrywki! Jest to główny warunek, aby bułki były bujne i pieczone. Jeśli w pokrywie patelni znajduje się dziura, przykryj ją kawałkiem ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W rezultacie uzyskuje się takie strudleys, bardzo urosły i zajęły całą wolną przestrzeń. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw naczynie na kolejne 20 minut pod przykryciem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    I dopiero teraz będzie można go otworzyć. Bułki odpadną, ale wszystkie pozostaną puszyste i miękkie. Danie jest gotowe, możesz je podać.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż porcję mięsa z ziemniakami i kilka strudli na talerzu. Smacznego!

zawsze chciałam spróbować tego przepisu, ponieważ dużo słyszałam o strudlach od mojej przyjaciółki z Niemiec. W końcu ugotowałam. Odpowiadam na pytanie "jak smakują, bułki na parze", dla takich jak ja — strudli są nieco podobne do manty bez mięsa, tylko o wiele bardziej miękkie i bujne. 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy