skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Istnieje wiele przepisów na kawior z ogórków. Przygotuj składniki na sałatkę. W razie potrzeby warzywa na kawior można bardzo drobno posiekać blenderem, który nadaje się do smarowania chleba lub pokroić nożem w kostkę, a następnie podawać jako sałatkę lub przekąskę. Ogórki myjemy i moczymy przez godzinę zimną wodą, wtedy będą bardziej chrupiące w sałatce. Kawior można gotować nawet z przejrzałych warzyw i stracił reprezentacyjny wygląd.
Krok 2:
Ogórki ponownie myjemy i kroimy w kostkę. Można zetrzeć na tarce, aby uzyskać drobniejszą masę.
Krok 3:
Cebula, możesz wziąć niebieski kolor, poprawi kolorystykę sałatki, obieramy i drobno kroimy nożem.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Jeśli pomidory nie mają twardej skóry, nie można jej usunąć, pokroić razem z nią. Jeśli skóra wydaje się twarda, pomidory należy zalać wrzącą wodą i usunąć skórkę. Możesz przepuścić pomidory przez maszynę do mięsa, aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję. Papryka, możesz wziąć dowolny kolor, umyć, usunąć nasiona i wnętrzności i pokroić w paski. Możesz także zmielić w blenderze lub kombajnie.
Krok 6:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem lub patelni. Włącz ogień, rozgrzej olej. Połóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż warzywa, aż będą przezroczyste. Dodaj ogórki i pomidory, paprykę, czosnek do rondla. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj. Jeśli wydaje się, że po prażeniu pozostało niewiele oleju, możesz dodać trzy łyżki stołowe. Nie jest to już konieczne, podczas duszenia z warzyw uwolni się dużo płynu.
Krok 8:
Najważniejsze jest ich okresowe mieszanie w odpowiednim czasie. Dusić warzywa przez około 40 minut. Dodaj liść laurowy. Pod koniec duszenia dodaj ocet do garnka z warzywami. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Kładziemy kawior w wysterylizowanych słoikach, wyjmujemy liść laurowy. Wlej wodę do rondla, połóż szmatkę na dnie,podpal. W rondelku wkładamy słoiki z kawiorem, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy przez około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.
Krok 9:
Większe słoiki lepiej nie używać kawioru, aby sałatka po otwarciu została natychmiast zjedzona bez przechowywania. Zamykamy banki. Pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej do góry nogami, owiń kocem. Schłodzone słoiki są usuwane w chłodnym miejscu do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g