kawior z ogórków na zimę

pyszna i prosta przekąska z przejrzałych ogórków na zimę! Kawior z ogórka to świetny sposób na dodanie przejrzałych ogórków. Sałatka, którą lepiej nazwać przystawką, okazuje się bardzo smaczna. Słoik takiego kawioru zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole zimą i będzie bardzo przydatny na lunch lub kolację. Przygotowanie jest dość proste, zestaw warzyw można wybrać według własnego gustu i dostępności. Wszystkie warzywa, które nie mają pięknego wyglądu i nie nadają się do innych preparatów, które wymagają zachowania integralności owoców, trafią do kawioru.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Istnieje wiele przepisów na kawior z ogórków. Przygotuj składniki na sałatkę. W razie potrzeby warzywa na kawior można bardzo drobno posiekać blenderem, który nadaje się do smarowania chleba lub pokroić nożem w kostkę, a następnie podawać jako sałatkę lub przekąskę. Ogórki myjemy i moczymy przez godzinę zimną wodą, wtedy będą bardziej chrupiące w sałatce. Kawior można gotować nawet z przejrzałych warzyw i stracił reprezentacyjny wygląd.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki ponownie myjemy i kroimy w kostkę. Można zetrzeć na tarce, aby uzyskać drobniejszą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula, możesz wziąć niebieski kolor, poprawi kolorystykę sałatki, obieramy i drobno kroimy nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Jeśli pomidory nie mają twardej skóry, nie można jej usunąć, pokroić razem z nią. Jeśli skóra wydaje się twarda, pomidory należy zalać wrzącą wodą i usunąć skórkę. Możesz przepuścić pomidory przez maszynę do mięsa, aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję. Papryka, możesz wziąć dowolny kolor, umyć, usunąć nasiona i wnętrzności i pokroić w paski. Możesz także zmielić w blenderze lub kombajnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem lub patelni. Włącz ogień, rozgrzej olej. Połóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż warzywa, aż będą przezroczyste. Dodaj ogórki i pomidory, paprykę, czosnek do rondla. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj. Jeśli wydaje się, że po prażeniu pozostało niewiele oleju, możesz dodać trzy łyżki stołowe. Nie jest to już konieczne, podczas duszenia z warzyw uwolni się dużo płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najważniejsze jest ich okresowe mieszanie w odpowiednim czasie. Dusić warzywa przez około 40 minut. Dodaj liść laurowy. Pod koniec duszenia dodaj ocet do garnka z warzywami. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Kładziemy kawior w wysterylizowanych słoikach, wyjmujemy liść laurowy. Wlej wodę do rondla, połóż szmatkę na dnie,podpal. W rondelku wkładamy słoiki z kawiorem, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy przez około 15 minut słoiki o pojemności 1 litra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Większe słoiki lepiej nie używać kawioru, aby sałatka po otwarciu została natychmiast zjedzona bez przechowywania. Zamykamy banki. Pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej do góry nogami, owiń kocem. Schłodzone słoiki są usuwane w chłodnym miejscu do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy