skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić buglam z jagnięciny po azerbejdżańsku? Przygotuj produkty do przygotowania buglamy. Mięso zostawiłem specjalnie z kością, daje specjalny smak podczas duszenia. Dostosuj ilość warzyw w zależności od ich wielkości.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz i pokrój na małe kawałki. Nadmiar tłuszczu lepiej usunąć. Chociaż w niektórych przepisach jest specjalnie pozostawiony i umieszczony w kotle z pierwszą warstwą. To zależy od ciebie.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Umyj i posiekaj pomidory. Ogólnie rzecz biorąc, metoda krojenia warzyw nie jest krytyczna. Możesz ciąć absolutnie na dowolne kawałki. Ale ponieważ warzywa marnieją przez bardzo długi czas, stają się bardzo miękkie, a po drobnym pokrojeniu zamieniają się w owsiankę. Dlatego lepiej mi smakuje, jeśli warzywa są grubsze.
Krok 5:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 6:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na kawałki wielkości mięsa. Jeśli weźmiesz młode małe ziemniaki, zostaw je w skórce i nie tnij.
Krok 7:
Weź kocioł. Połóż warstwę mięsa na dnie. Sól i pieprz.
Krok 8:
Ułóż warstwę cebuli na wierzchu.
Krok 9:
Następnie pojawia się warstwa pomidora i papryki.
Krok 10:
Następnie ułóż warstwę ziemniaków. Teraz musisz ponownie dodać sól i pieprz. Połóż dobrze umyte warzywa na wierzchu. Nie trzeba go ciąć, układaj całe gałązki bezpośrednio. Dodaj 50 ml wody.
Krok 11:
Umieść kocioł na małym ogniu. Doprowadzić zawartość do wrzenia, przykryć. Zmniejsz ogień.
Krok 12:
Dusić buglamę przez 1,5-2 godziny, w zależności od ilości mięsa i warzyw. Podawaj danie na gorąco, posypane świeżymi ziołami.
bardzo kochamy to danie! Gotuję go od dawna, pod inną nazwą. W kuchni kaukaskiej istnieje wiele odmian tego przepisu.
w niektórych mięso jest wstępnie smażone przed duszeniem, dodając tłuszcz z ogona. Warzywa są absolutnie dowolne-bakłażan, cukinia i kapusta. Kapusta jest zwykle układana w całych arkuszach, przykrywając wszystkie produkty na wierzchu.
bardzo smaczne jest przygotowanie tego dania w sezonie młodych warzyw. Z zieleni bardziej lubię dodawać kolendrę.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g