Buglama z baraniny po azerbejdżańsku

danie kuchni kaukaskiej-mięso z warzywami we własnym soku! Ta nazwa jest tłumaczona jako "gotowane na parze". Danie jest przygotowywane w kotle, w którym jagnięcina i różne warzywa są układane warstwami. W wyniku długiego marudzenia na małym ogniu uzyskuje się pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 45 % 9 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić buglam z jagnięciny po azerbejdżańsku? Przygotuj produkty do przygotowania buglamy. Mięso zostawiłem specjalnie z kością, daje specjalny smak podczas duszenia. Dostosuj ilość warzyw w zależności od ich wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na małe kawałki. Nadmiar tłuszczu lepiej usunąć. Chociaż w niektórych przepisach jest specjalnie pozostawiony i umieszczony w kotle z pierwszą warstwą. To zależy od ciebie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i posiekaj pomidory. Ogólnie rzecz biorąc, metoda krojenia warzyw nie jest krytyczna. Możesz ciąć absolutnie na dowolne kawałki. Ale ponieważ warzywa marnieją przez bardzo długi czas, stają się bardzo miękkie, a po drobnym pokrojeniu zamieniają się w owsiankę. Dlatego lepiej mi smakuje, jeśli warzywa są grubsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na kawałki wielkości mięsa. Jeśli weźmiesz młode małe ziemniaki, zostaw je w skórce i nie tnij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź kocioł. Połóż warstwę mięsa na dnie. Sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż warstwę cebuli na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie pojawia się warstwa pomidora i papryki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż warstwę ziemniaków. Teraz musisz ponownie dodać sól i pieprz. Połóż dobrze umyte warzywa na wierzchu. Nie trzeba go ciąć, układaj całe gałązki bezpośrednio. Dodaj 50 ml wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść kocioł na małym ogniu. Doprowadzić zawartość do wrzenia, przykryć. Zmniejsz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić buglamę przez 1,5-2 godziny, w zależności od ilości mięsa i warzyw. Podawaj danie na gorąco, posypane świeżymi ziołami.

bardzo kochamy to danie! Gotuję go od dawna, pod inną nazwą. W kuchni kaukaskiej istnieje wiele odmian tego przepisu.
w niektórych mięso jest wstępnie smażone przed duszeniem, dodając tłuszcz z ogona. Warzywa są absolutnie dowolne-bakłażan, cukinia i kapusta. Kapusta jest zwykle układana w całych arkuszach, przykrywając wszystkie produkty na wierzchu.
bardzo smaczne jest przygotowanie tego dania w sezonie młodych warzyw. Z zieleni bardziej lubię dodawać kolendrę.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy