skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Brałem chude mięso, ponieważ w Pilawie jest wystarczająco dużo oleju. Rodzynki są potrzebne bez pestek. Oryginalny przepis wykorzystuje suszoną śliwkę wiśniową, która nadaje kwasowość, zamiast tego wziąłem suszoną żurawinę i berberys.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż w wodzie, aż będzie całkowicie przezroczysty. Zalać dużą ilością osolonej wody, dodać kilka pręcików szafranu i 1/3 przyprawy do pilawu, gotować do połowy (5-8 minut w zależności od odmiany). Następnie spuść wodę, szybko spłucz ryż pod bieżącą wodą, pozwól mu dobrze spłynąć.
Krok 3:
Rodzynki, żurawinę i suszone morele zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty, następnie spuścić wodę, wysuszyć suszone owoce.
Krok 4:
Posiekaj cebulę: jeśli mała-pół-pierścienie średniej grubości, jeśli duża-ćwiartki pierścieni.
Krok 5:
Oczyść mięso z filmów i chrząstki, jeśli jest dostępne. Pokrój w kostkę o boku około 2-3 cm.
Krok 6:
Pokrój suszone morele w grube paski.
Krok 7:
Posiekaj czosnek nożem.
Krok 8:
W kotle lub rondlu/patelni z grubym dnem rozpuść 100 g masła. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Możesz doprowadzić do złotego koloru, ale nie smażyć za dużo.
Krok 9:
Usuń cebulę z patelni, włóż mięso do pozostałego oleju i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty.
Krok 10:
Zwróć smażoną cebulę do mięsa, dodaj suszone owoce, posiekany czosnek, 2/3 przypraw, sól, wlej bulion i dodaj kolejne 50 g roztopionego masła. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 11:
Na patelni na małym ogniu rozpuść pozostałe masło.
Krok 12:
Do tych celów lepiej wybrać cienki chleb pita w kształcie prostokątnych arkuszy niż okrągły, ponieważ im dłuższe paski, tym lepiej.
Krok 13:
Obficie posmaruj kocioł lub patelnię roztopionym masłem: dno i ściany prawie do góry.
Krok 14:
Ułóż kilka pasków zachodzących na siebie, aby zakryły dno i zwisały z boków patelni. Posmaruj je olejem.
Krok 15:
W ten sam sposób kontynuuj układanie pasków chleba pita, okresowo smarując je olejem, aż całe dno i boki patelni zostaną zamknięte.
Krok 16:
Włóż jedną trzecią ryżu do powstałego "gniazda" i polej stopionym masłem. Nie oszczędzaj oleju, aby ryż nie był suchy.
Krok 17:
Połóż połowę mięsa z suszonymi owocami, polewając je sokiem mięsnym z patelni.
Krok 18:
Kontynuuj układanie warstwami: kolejna warstwa ryżu, polej olejem, a następnie mięso, ryż z olejem. Przykryj zawartość patelni pozostałymi końcami chleba pita, obficie posmaruj jego powierzchnię olejem. Zamknij naczynia pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
Krok 19:
Gotowy Shah pilaw należy ułożyć na desce, aby szkło miało nadmiar oleju, jeśli taki istnieje. Aby to zrobić, przykryj patelnię dużą deską i ostrożnie odwróć: pilaw w pita łatwo wyślizgnie się z naczyń.
podawaj na gorąco, krojąc na porcje. Właściwy pilaw nie będzie wyglądał jak ciasto: ryż i mięso powinny wylać się z chrupiącej skorupy.
danie można uzupełnić świeżymi ziołami i sałatką pomidorową z cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g