azerbejdżański pilaw szach w chlebie pita

Spróbuj tego szlachetnego dania - to cię podbije! Pilaw w chlebie pita-duma kuchni azerbejdżańskiej Shah pilaw (Royal pilaw) jest przygotowywany na uroczyste okazje, w szczególności na wesele. Oczywiście istnieje wiele przepisów na ten pilaw, każdy obszar kraju ma swoje niuanse i subtelności. Połączyłem ciekawe punkty kilku przepisów, w wyniku czego powstał pachnący, soczysty pilaw nasączony sokiem mięsnym i przyprawami z chrupiącą skórką pita, z kruchym ryżem i miękkim mięsem. Możesz go ugotować z wołowiny lub jagnięciny, wybrałem pierwszą opcję, ale w każdym razie suszonymi owocami są obowiązkowe składniki: suszone morele, rodzynki, suszone śliwki wiśniowe lub żurawina. Nadają potrawie słodko-kwaśny smak i doskonale harmonizują z ryżem i mięsem. Najlepiej gotować Shah pilaw w żeliwnym kotle, ale poradziłem sobie z garnkiem z grubym dnem i żaroodpornymi uchwytami, które można włożyć do piekarnika.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 52 % 25 g
256 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Brałem chude mięso, ponieważ w Pilawie jest wystarczająco dużo oleju. Rodzynki są potrzebne bez pestek. Oryginalny przepis wykorzystuje suszoną śliwkę wiśniową, która nadaje kwasowość, zamiast tego wziąłem suszoną żurawinę i berberys.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż w wodzie, aż będzie całkowicie przezroczysty. Zalać dużą ilością osolonej wody, dodać kilka pręcików szafranu i 1/3 przyprawy do pilawu, gotować do połowy (5-8 minut w zależności od odmiany). Następnie spuść wodę, szybko spłucz ryż pod bieżącą wodą, pozwól mu dobrze spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki, żurawinę i suszone morele zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty, następnie spuścić wodę, wysuszyć suszone owoce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę: jeśli mała-pół-pierścienie średniej grubości, jeśli duża-ćwiartki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść mięso z filmów i chrząstki, jeśli jest dostępne. Pokrój w kostkę o boku około 2-3 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój suszone morele w grube paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj czosnek nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kotle lub rondlu/patelni z grubym dnem rozpuść 100 g masła. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Możesz doprowadzić do złotego koloru, ale nie smażyć za dużo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń cebulę z patelni, włóż mięso do pozostałego oleju i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwróć smażoną cebulę do mięsa, dodaj suszone owoce, posiekany czosnek, 2/3 przypraw, sól, wlej bulion i dodaj kolejne 50 g roztopionego masła. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść pozostałe masło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do tych celów lepiej wybrać cienki chleb pita w kształcie prostokątnych arkuszy niż okrągły, ponieważ im dłuższe paski, tym lepiej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obficie posmaruj kocioł lub patelnię roztopionym masłem: dno i ściany prawie do góry.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kilka pasków zachodzących na siebie, aby zakryły dno i zwisały z boków patelni. Posmaruj je olejem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W ten sam sposób kontynuuj układanie pasków chleba pita, okresowo smarując je olejem, aż całe dno i boki patelni zostaną zamknięte.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż jedną trzecią ryżu do powstałego "gniazda" i polej stopionym masłem. Nie oszczędzaj oleju, aby ryż nie był suchy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż połowę mięsa z suszonymi owocami, polewając je sokiem mięsnym z patelni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kontynuuj układanie warstwami: kolejna warstwa ryżu, polej olejem, a następnie mięso, ryż z olejem. Przykryj zawartość patelni pozostałymi końcami chleba pita, obficie posmaruj jego powierzchnię olejem. Zamknij naczynia pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowy Shah pilaw należy ułożyć na desce, aby szkło miało nadmiar oleju, jeśli taki istnieje. Aby to zrobić, przykryj patelnię dużą deską i ostrożnie odwróć: pilaw w pita łatwo wyślizgnie się z naczyń.

podawaj na gorąco, krojąc na porcje. Właściwy pilaw nie będzie wyglądał jak ciasto: ryż i mięso powinny wylać się z chrupiącej skorupy.
danie można uzupełnić świeżymi ziołami i sałatką pomidorową z cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy