smażony karaś w śmietanie na patelni

bardzo smaczne, łatwe i szybkie, z niedrogich produktów! Smażony karaś w śmietanie na patelni posłuży jako obiad lub kolacja dla Twojej rodziny. Każda ryba rzeczna przygotowana w ten sposób okazuje się pysznie pyszna. Koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć Karaś ze śmietaną na patelni? Przede wszystkim przygotuj rybę. Karaś może być używany świeżo złowiony lub z mrozu. Jeśli masz mrożoną rybę, należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek i usuń wnętrzności. Opłucz karasie w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie inne produkty wymienione w przepisie. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W karasiach odetnij głowy i ogony. Jeśli masz małe ryby, możesz je smażyć w całości, ale w takim przypadku usuń skrzela. Jeśli masz zbyt duży karaś, pokrój go na porcje. Miałem rybę wielkości dłoni i żeby zmieściła się na patelni, usunąłem głowy i ogony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub trochę mniejsze, jak chcesz. Do śmietany dodaj sól do smaku, zmielony ziele angielskie lub czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij karasie na patelnię. Smaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż pojawi się złoty odcień. Jeśli wszystkie ryby nie mieszczą się w tym samym czasie w naczyniu, smaż je porcjami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij Karaś z patelni. Postępuj ostrożnie, ponieważ małe ryby są kruche i mogą rozpadać się na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W oleju, na którym gotowano karasie, wyślij cebulę. Mieszając, smaż do pożądanego stopnia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż rybę na cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij kwaśną śmietaną. Za pomocą łyżki rozprowadź śmietanę w równej warstwie. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj karasia przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości ryby).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyte warzywa osusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj. W przypadku Karasi w śmietanie idealny jest koperek lub młoda zielona cebula.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do tłuczonych ziemniaków lub świeżych warzyw.

karasie gotowane w śmietanie są bardzo smaczne na gorąco, lekko schłodzone lub zimne. 

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy