skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć Karaś ze śmietaną na patelni? Przede wszystkim przygotuj rybę. Karaś może być używany świeżo złowiony lub z mrozu. Jeśli masz mrożoną rybę, należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek i usuń wnętrzności. Opłucz karasie w czystej zimnej wodzie.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie inne produkty wymienione w przepisie. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 4:
W karasiach odetnij głowy i ogony. Jeśli masz małe ryby, możesz je smażyć w całości, ale w takim przypadku usuń skrzela. Jeśli masz zbyt duży karaś, pokrój go na porcje. Miałem rybę wielkości dłoni i żeby zmieściła się na patelni, usunąłem głowy i ogony.
Krok 5:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub trochę mniejsze, jak chcesz. Do śmietany dodaj sól do smaku, zmielony ziele angielskie lub czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij karasie na patelnię. Smaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż pojawi się złoty odcień. Jeśli wszystkie ryby nie mieszczą się w tym samym czasie w naczyniu, smaż je porcjami.
Krok 7:
Wyjmij Karaś z patelni. Postępuj ostrożnie, ponieważ małe ryby są kruche i mogą rozpadać się na kawałki.
Krok 8:
W oleju, na którym gotowano karasie, wyślij cebulę. Mieszając, smaż do pożądanego stopnia.
Krok 9:
Połóż rybę na cebuli.
Krok 10:
Napełnij kwaśną śmietaną. Za pomocą łyżki rozprowadź śmietanę w równej warstwie. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj karasia przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości ryby).
Krok 11:
Umyte warzywa osusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj. W przypadku Karasi w śmietanie idealny jest koperek lub młoda zielona cebula.
Krok 12:
Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do tłuczonych ziemniaków lub świeżych warzyw.
karasie gotowane w śmietanie są bardzo smaczne na gorąco, lekko schłodzone lub zimne.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g